Tranzactiile de tip sale and leaseback, respectiv vanzarea unei proprietati in urma caruia vanzatorul devine chiriasul acelui imobil, s-ar putea inmulti in acest an, fiind o modalitate prin companiile pot obtine cash, fara a se imprumuta, apreciaza Cristian Ustinescu, reprezentant al DTZ Echinox, conform Mediafax.
"Am inceput discutii timide pentru acest tip de tranzactii. Sper ca pana la sfarsitul anului o parte din valoarea tranzactiilor imobiliare prognozata de noi, de peste 500 de milioane de euro, sa provina din migrarea si spre alte modalitati de finantare a companiilor. Multe companii, in insolventa in prezent, ar fi putut fi salvate daca recurgeau la vanzarea proprietatilor si ulterior la inchirierea acestora", a declarat Cristian Ustinescu (foto), seful departamentului investitii al companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox.

El a aratat ca au fost deja cateva tranzactii de acest tip, realizate de banci si de companii din sectorul serviciilor. Una dintre cele mai mari tranzactii sale and leaseback ar fi putut fi vanzarea de catre Petrom a Petrom City o investitie de 130 de milioane de euro, dar Ustinescu spune ca nu are cunostinta ca discutiile ar continua.

In opinia sa, si statul ar putea sa obtina fonduri importante la buget prin vanzarea imobilelor pe care le detin diversele institutii publice, dupa care sa le inchirieze.

"Din pacate, in Romania majoritatea antreprenorilor au apelat la actionari sau la banci pentru a obtine fonduri pentru dezvoltare. Acum este foarte greu sa obtii fonduri de la actionari si, de asemenea, bancile sunt din ce in ce mai restrictive", a adaugat Ustinescu.

El crede ca reticenta bancilor in a acorda credite se va resimti si pe piata dezvoltarilor imobiliare, astfel ca realizarea multor proiecte va fi amanata cu pana la doi ani.

"Bancile experimenteaza noi forme ale creditului de dezvoltare, cu termene foarte dure pentru cei care se imprumuta. Bancile nu vor sa dea niciun credit pentru dezvoltare in acest an, poate in a doua parte a anului viitor vom vedea unele finantari pentru investitii. In aceste conditii, proiectele anuntate vor fi finalizate cu decalaje de unul sau doi ani, in functie de sector", a explicat Ustinescu.

Pe de alta parte, consultantul imobiliar apreciaza ca prin aceasta atitudine bancile ii vor ajuta pe cei cu spatii vacante, pentru ca acestia nu vor avea competitori.

"Spatiile vacante vor fi absorbite usor pentru ca lipsa finantarii va pune presiune pe noi dezvoltari", a adaugat Ustinescu.

Datele DTZ Echinox arata ca in primul semestru Romania a inregistrat un volum de investitii de 187,7 milioane de euro, retail-ul ramanand sectorul dominant al activitatii de investitii, intrucat majoritatea tranzactiilor vizeaza centre comerciale.

"Vor continua tranzactiile pentru ca oamenii sunt motivati sa vanda, vor cash. Toata lumea vrea cash. Pe de alta parte, bancile sunt puse pe fapte rele si vor sa scoata bani cu orice pret. Printre vanzatori sunt antreprenori locali dar si proprietari de terenuri. Terenurile au devenit din nou lichide. Dupa aproape doi ani in care nu au mai fost tranzactionate, intr-o perioada foarte scurta au avut loc doua tranzactii totalizand 40 de milioane de euro", a apreciat Ustinescu.

Cele doua tranzactii cu terenuri au fost realizate de furnizorul american de echipamente si servicii pentru industria de petrol si gaze Lufkin Industries, care a cumparat 33 de hectare in parcul industrial Ploiesti West Park, dezvoltat de grupul belgian Alinso si omul de afaceri Petrica Usurelu, si de un fond de investitii al Ikea prin preluarea terenului fabricii Timpuri Noi pentru 34,6 milioane euro.

Ustinescu a fost consultant pentru cea mai mare tranzactie imobiliara incheiata anul trecut in Romania, prin care fondul New Europe Property Investments a preluat de la firma Belrom Real Estate parcul comercial European Retail Park Braila, valoarea tranzactiei fiind de 63 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri