Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Bucurestiului, este de parere ca initiativa autoritatilor de a aplica amenzi proprietarilor care nu isi renoveaza casele degradate este una fireasca, intrucat proprietarii au si obligatii, nu numai drepturi, iar intretinerea locuintei este printre principalele conditii care trebuie indeplinite intr-o tara civilizata.

Proprietarii imobilelor degradate vor fi obligati sa finanteze lucrari exterioare, precum reparatii, tencuieli si zugraveli, si vor fi scutiti temporar de impozit pe cladire daca executa lucrarea in regie proprie in termen de sase luni de la primirea notificarii din partea autoritatilor.

“Este o masura fireasca, intalnita si in alte tari. Proprietarii au si drepturi, nu numai obligatii. Ei trebuie sa isi intretina proprietatea, este una din principalele conditii care trebuie indeplinite in orice tara civilizata. In plus, nu toata lumea trebuie sa devina proprietar. Cine nu isi permite sa detina o proprietate, poate locui cu chirie”, a declarat, pentru Wall-Street, Gheorghe Patrascu (foto), arhitectul-sef al Capitalei.

Patrascu este de parere ca initiativa autoritatilor poate fi implementata cu usurinta, daca se vor face controale adecvate, intrucat primariile au un corp de control care ar trebui sa se ocupe cu astfel de activitati. Un termen posibil ar fi de trei luni, insa este dificil de previzionat in contextul in care majoritatea primariilor sunt obligate sa faca restructurari.

In ceea ce priveste primele zone in care locuintele degradate ar trebui reparate, arhitectul-sef al Capitalei considera ca trebui sa se inceapa cu marile bulevarde, intrucat cladirile din centrul istoric sunt, in marea majoritate, cladiri istorice, unde reparatiile trebuie facute intr-un regim special.

“Cred ca trebui sa se inceap cu marile bulevarde din Capitala si din principalele orase ale tarii. Nu cred ca imobilele din centrul istoric ar trebuie sa fie primele, pentru ca sunt cladiri istorice si impun reparatii speciale. Se pot face si in aceasta zona lucrari de consolidare, dar selectat”, explica Patrascu.

Proprietarii care nu vor efectua lucrari de interventie pentru "reabilitarea structural-arhitecturala exterioara a constructiei", asa cum se precizeaza in proiectul de ordonanta, risca amenzi intre 2.000 si 10.000 lei sau chiar inchisoare.

“Amenzile sunt normale, nici prea mari, nici prea mici”, spune arhitectul-sef al Capitalei, care nu crede insa ca se va ajunge la executarea silita a proprietatilor, asa cum se intampla in alte tari.

“Este adevarat ca sunt tari in care se ajunge si la executarea silita, insa nu cred ca se va intampla curand in Romania. Intre timp, amenzile sunt un pas inainte, care trebuia facut cu mult timp in urma”, a incheiat Gheorghe Patrascu.

Gheorghe Patrascu, fost director general al Directiei Generale de Dezvoltare Teritoriala, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, ocupa functia de arhitect-sef al Capitalei din luna septembrie 2008, dupa ce fostul arhitect-sef, Adrian Bold, a demisionat.

Citeste si Renovarea obligatorie a caselor: Cine va profita de pe urma proiectului?.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ICCJ nu e de acord cu reabilitarea lui Becali