Nivelul chiriilor din centrele comerciale este similar cu cel practicat in anul 2002, cand piata de retail era intr-o faza incipienta de dezvoltare, sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, care preconizeaza in continuare scaderi ale chiriilor.

“In trimestrul al doilea, in Bucuresti cele mai mari chirii au scazut la 60-75 euro/mp/luna, in timp ce unitatile de pe cele mai importante artere comerciale atrag, in medie, chirii cuprinse intre 60-70 euro/mp/luna. Nivelul chiriilor din centrele comerciale este similar cu cel practicat in anul 2002, cand piata de retail era intr-o faza incipienta de dezvoltare”, se arata in raportul consultantului imobiliar.

Chiriile practicate de proprietarii mall-urilor au scazut cu 10-15% in trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale anului, insa consultantii Jones Lang LaSalle sunt de parere ca aceasta scaderea va continua.

In ceea ce priveste cererea de spatii comerciale din Bucuresti, aceasta ramane indreptata catre cele mai performante proiecte, observandu-se, in plus, un interes crescut din partea proprietarilor pentru imbunatatirea mixului de chiriasi in centrele deja deschise.

“In ciuda scaderii consumului si a dificultatilor la nivel macroeconomic, importanti retaileri internationali isi fac intrarea in Romania. Recent, retailerul suedez H&M si operatorul Pure Fitness si-au anuntat intrarea pe piata, planificand o extindere rapida in Bucuresti si la nivel national”, se mentioneaza in raportul Jones Lang LaSalle.

In trimestrul al doilea nu a fost inaugurat niciun centru comercial nici in Bucuresti, nici la nivel national, astfel ca stocul modern de spatii comerciale din Bucuresti a ramas la 580.000 mp, in timp ce la nivel national a ajuns la 1,4 milioane mp.

Sursa grafic: Jones Lang LaSalle. Sunt exprimate chiriile in euro/mp/luna pentru perioada 2000-2010.

Au fost relansate insa doua proiecte, prima faza a proiectului Colosseum, din nord-vestul Bucurestiului si Polus Center, din Constanta, ambele avand ca termen de finalizare anul 2011.

“Relansarea lucrarilor de constructie a fost asigurata si de atragerea unor chiriasi tip ancora: Carrefour si Leroy Merlin in Colosseum, respectiv Auchan in Polus Center”, explica cei de la Jones Lang LaSalle.

Pentru anul viitor numarul proiectelor anuntate este in scadere, doar sase proiecte fiind propuse spre finalizare, in Bucuresti si cinci orase secundare, insumand 240.000 mp.

Citeste si
Piata de retail imobiliar la sase luni: Urmeaza un semestru mai greu?.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Topul firmelor de consultanta imobiliara: cine a dominat piata in 2018