Costul tranzactiilor imobiliare va creste, iar evaziunea fiscala din acest domeniu va creste si ea. Acestea sunt doar doua dintre efectele impozitarii veniturilor realizate din vanzarea unui imobil in termen de pana la trei ani de la data dobandirii, sustin expertii imobiliari.

"Impozitarea diferentei dintre valoarea de instrainare si valoarea de baza a imobilelor a fost un lucru benefic, care a obligat atat cumparatorul, cat si vanzatorul sa declare valorile reale de tranzactionare", este de parere Radu Zilisteanu, specialist imobiliar. Potrivit acestuia, in prezent, pentru o tranzactie imobiliara, taxele notariale si cele platite la bugetul de stat reprezinta aproximativ 3-4% din valoarea tranzactiei, dar se vor majora dupa intrarea in vigoare a acestei prevederi pana la 5-6%. "Masura va avea efect mai ales asupra speculatorilor, care reprezinta cea mai mare parte a celor care vand imobile mai repede de trei ani. Practic, nu se vor mai face speculatii care, in opinia mea, tin vie o piata", a subliniat Zilisteanu.

Proiectul de modificare a Codului fiscal prevede reducerea, din anul 2006, a cotei de impozit pentru veniturile realizate din vanzarea proprietatilor din patrimoniul personal, de la 10% la 2%, dar aplicarea acesteia se va face asupra unei alte baze impozabile. Noua propunere vizeaza impunerea veniturilor realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenul aferent acestora, care se instraineaza in termen de pana la trei ani inclusiv de la data dobandirii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Formularul 200 si 201: cine trebuie sa depuna declaratiile catre ANAF