Asociatiile de proprietari ar trebui sa reabiliteze termic locuintele pe cont propriu, intrucat initiativele autoritatilor pe aceasta tema nu au avut succes, avand costuri si timpi de asteptare ridicati, potrivit producatorului de materiale de constructii Baumix.

"Mai putin de 30% dintre blocurile intrate in programul de reabilitare au fost predate, restul insa risca sa nu primeasca in urmatoarele 12 luni sau poate niciodata banii necesari acestui proces. In contextul in care veniturile populatiei sunt in scadere, iar costurile pentru intretinere cresc semnificativ, oamenii nu mai pot astepta. Asadar, este momentul ca asociatiile de proprietari, prin initiative private, sa coordoneze direct aceste proiecte, diminuand astfel timpul de asteptare si scazand totodata costurile finale", spune Augustin Russu (foto), directorul general si proprietarul Baumix.

Potrivit companiei, costurile bugetate pana in prezent in proiectele de reabilitare erau de cel putin doua ori mai mari decat daca acestea ar fi fost facute individual, din cauza cheltuielilor de proiectare si aprobare.

Totodata, avansul dat de catre asociatiile de proprietari ar fi fost suficient pentru a plati intreaga lucrare de anvelopare, conform sursei citate.

In ceea ce priveste proiectul guvernamental nou, care implica finantarea reabilitarii din resursele asociatiei de locatari, cu participarea statului doar prin acoperirea dobanzii imprumutului bancar, Augustin Russu a declarat ca exista riscul derularii ingreunate din cauza formalitatilor.

"Proiectul, laudabil de altfel, este supus riscului unei derulari greoaie din cauza formalitatilor de indeplinit in relatia beneficiar-finantator-garant-constructor. Asadar, in prezent, solutia nu poate fi decat cea a initiativelor private ale fiecarei asociatii de proprietari", a afirmat Russu.

Baumix a anuntat in februarie ca afacerile au scazut cu 9% anul trecut, la peste 36 milioane lei, nivel prognozat si in 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si