Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) estimeaza ca va finaliza in 2006 doar aproximativ 3.000 de locuinte, beneficiind de fonduri bugetare proiectate la 75 milioane lei si o parte a unui credit in valoare de 140 milioane euro, care va fi contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

In tot acest timp, doritorii de locuinte pot doar sa priveasca de pe margine cat de greu li se construiesc casele, urmand ca, o data cu finalizarea acestora sa mai astepte cativa ani, pentru a li se solutiona cererea pentru obtinerea mult-ravnitei locuinte. Subventia de 20% la constructia de case prin ANL a fost eliminata, iar noi nu mai putem fi acuzati de concurenta neloiala. Pe piata imobiliara romaneasca este loc pentru toata lumea, iar deficitul de locuinte este estimat la un milion de unitati, a declarat ieri Gheorghe Popescu, directorul ANL. Conform Recensamantului populatiei si locuintelor din 2002, Romania are 21.681.000 locuitori si dispune de un fond de locuinte format din 4.819.000 cladiri de locuit (8.107.000 locuinte), dintre care 72 % dintre cladirile din mediul urban sunt cladiri de locuit multietajate.

Peste jumatate dintre unitatile de locuit (52,54%) se situeaza in mediul urban, in mediul rural fiind de 3 ori mai multe cladiri care cuprind locuinte decat in mediul urban. Conform statisticilor, in perioada 1971-1980, in Romania s-au construit aproape 1,5 milioane de locuinte, iar in perioada 1981-1989 circa 1 milion de locuinte. Insa, dupa 1990, au fost construite sub 400.000 de locuinte, iar in ultimii doi ani de regim social-democrat au fost date in folosinta doar 65.000 de locuinte.

Bugetul ANL, care urmeaza sa fie aprobat in Parlament, nu este foarte generos pe partea de constructie a locuintelor, tinand cont de problemele cauzate infrastructurii de inundatiile din acest an. Oricum, speram ca suma sa creasca in timpul anului, a declarat Gheorghe Popescu, directorul general al ANL. El a precizat ca Agentia va utiliza in 2006 o prima transa a creditului, in valoare de 20 milioane euro, diferenta urmand sa fie utilizata in perioada 2007-2008. Bugetul ANL pentru 2005 a fost initial de 140 milioane lei, insa a crescut ulterior la 184 de milioane lei noi prin redistribuirea unor fonduri de la Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului si Loto, a spus Popescu. In 2005, Agentia va finaliza 3.600 de apartamente destinate inchirierii, circa 300 de locuinte vandute prin credit ipotecar si aproximativ 1.000 de locuinte pentru sinistrati. ANL are in executie circa 10.000 de locuinte la nivel national.

Agentia va incepe anul viitor primele proiecte in Brasov, Oradea, Campina, Piatra Neamt sau Cluj-Napoca (ultimul cu constructia de locuinte prin credit ipotecar, intrucat ANL a finalizat deja in municipiu apartamente destinate inchirierii). Potrivit lui Popescu, ANL nu va diminua ponderea constructiei de locuinte prin credit ipotecar, idee sustinuta de fosta conducere a MTCT.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri