Intentia romanilor de a-si cumpara sau de a-si construi o acasa in urmatorul an a atins in luna iunie minimul ultimilor sapte ani, se arata in raportul asupra stabilitatii financiare, publicat de Banca Nationala a Romaniei.

Rolul firmelor din constructii si imobiliare pentru sectorul bancar si economie ar putea fi modest in perioada urmatoare, in lipsa unor proiecte importante de infrastructura, se arata in raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Unul dintre motive il constituie cererea scazuta pentru locuinte inregistrata in ultimele luni.

“Pe segmentul rezidential, intentia de achizitie sau de construire a unei case in urmatoarele 12 luni a scazut, atingand in iunie minimul ultimilor sapte ani”, se mentioneaza in raportul citat.

In ceea ce priveste costurile de constructie, acestea se mentin ridicate in Romania comparativ cu multe tari din Uniunea Europeana, situandu-se aproximativ la acelasi nivel ca in anul 2008, dar in scadere in primul trimestru al acestui an, potrivit BNR.

Cum arata piata de locuinte in iunie

La jumatatea lunii iunie, dupa cinci saptamani de la anuntul privind masurile de austeritate, cautarile de locuinte indicau deja un nou trend: romanii s-au reorientat tot mai mult catre apartamente vechi, cu preturi mai mici de 40.000 euro, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.

“De la anuntul ca taxele vor creste sau ca salariile bugetarilor vor fi reduse, apetitul clientilor s-a stins cu 75% brusc. Acum a revenit usor, dar nu precum era inainte de vizita FMI”, spunea recent Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In plus, preturile locuintelor din Bucuresti au scazut cu 2,1% in luna iunie, atingand o valoare medie de 1.275 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, scaderea este de 3,7%. Tototdata, aceasta este cea mai mica valoare inregistrata pentru Bucuresti, de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent, potrivit imobiliare.ro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Locuintele vechi se vand mai scump