In prima jumatate a anului, in Europa au fost inagurate in total 64 de centre comerciale, in scadere cu aproape 50% fata de aceeasi perioada din 2009, cand au fost inaugurate 120 de proiecte. Suprafata construita a centrelor comerciale finalizate in primele sase luni s-a ridicat la doar 2,1 milioane mp, se mentioneaza in raportul Cushman & Wakefield.

In a doua jumatate a acestui an au fost anuntate spre livrare proiecte comerciale cu o suprafata construita de 3,8 milioane mp, in scadere cu 17% fata de aceeasi perioada din 2009. Mai mult, volumul spatiilor comerciale ce vor fi deschise in 2011 este de 5,2 milioane mp, in crestere cu doar 3,9% fata de aportul total din 2010, aceasta fiind cea mai mica crestere anuala din ultimii 30 ani.

„Performanta centrelor comerciale din Romania a fost sever afectata de criza economica, insa proiectele dominante din Bucuresti si din orasele mari si-au pastrat gradul de ocupare si interesul din partea retailerilor internationali. Este clar ca piata este dominata tot mai mult de retaileri din Germania, Austria, si Franta, acestia fiind si principalele ancore in proiectele existente sau viitoare”, este de parere Razvan Gheorghe (foto), managing director al Cushman & Wakefield Romania.

Pe plan local, compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield a raportat pentru anul trecut afaceri de 3,58 milioane de euro, clasandu-se pe locul al doilea in topul jucatorilor de profil.