Oana traieste in Madrid de patru ani. In prezent, locuieste in in zona Chamberi, insa in ultimii ani a schimbat trei apartamente. “Intre 2006 si 2007 am inchiriat un apartament cu doua camere, la demisol, pentru care plateam o chirie 800 euro/luna plus 80 euro/luna cheltuieli. In perioada 2007-2009 am locuit intr-un duplex (n.r: apartament desfasurat pe doua niveluri), cu patru camere si terasa, amplasat la ultimul etaj. Plateam 2.100 euro/luna, cu cheltuieli incluse”, povesteste ea.

Din 2009 si pana in prezent, Oana a inchiriat o camera intr-un apartament cu cinci dormitoare, la etajul sapte. Chiria variaza intre 450 si 600 euro/luna, in functie de dimensiunea camerei si de facilitati. De exemplu, o camera cu baie proprie costa 600 euro/una, spune romanca.

“Spre deosebire deosebire de Romania, proprietarii de aici nu inchiriaza o locuinta fara contract de inchiriere. De cele mai multe ori, contractele de inchiriere se incheie pe o perioada de cel putin un an, cu posibilitate de prelungire si se plateste chiria pe o luna in avans”, poveste Gabriel, care locuieste in Spania de patru ani.

Pentru un apartament cu patru camere si doua bai in orasul Castellon, Gabriel plateste o chirie lunara de 500 euro, la care se adauga 60 euro/luna pentru garajul subteran.

Un alt exemplu este Camelia, care locuieste in Spania de trei ani. A inchiriat impreuna cu alta familie un apartament cu doua camere langa Madrid si plateste o chirie lunara de 250 euro/camera.

700 euro/luna pentru o vila cu sapte camere

Citeste si:

Ana-Olimpia a plecat in Italia in urma cu opt ani. In prezent, locuieste in orasul toscan Lucca, unde a inchiriat o garsoniera cu 400 euro/luna, intr-o cladire recent construita, cu un etaj. Garsoniera sa este amplasata la parter.

Tot un roman stabilit in Italia este si Marius, care a parasit Romania acum sapte ani. Marius locuieste in orasul Pescara, din regiunea Abbruzo, intr-o vila cu sapte camere si curte spatioasa, pentru care plateste o chirie de 700 euro/luna.

Spre comparatie, in Romania, in orasul Bacau, o vila cu cinci camere, construita in acest an, este scoasa la inchiriere pentru 1.200 euro/luna, conform portalului imobiliare.ro.

Tot in Italia, in orasul Bergamo, o garsoniera mobilata si utilata, cu o suprafata de 45 mp, aflata la etajul unu, poate fi inchiriata cu 450 euro/luna, potrivit portalului immobiliare.it.

In Spania, in orasul Malaga, un apartament cu doua camere, cu o suprafata de 60 mp, amplasat la etajul opt, cu vedere spre mare, poate fi inchiriat cu 300 euro/luna. Locuinta are doua bai si face parte dintr-un imobil cu piscina, conform anuntului publicat pe portalul imobiliar idealista.com.