In prima jumatate a anului, tranzactiile din piata terenurilor au fost incheiate la preturi mai mici cu 20-30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la un nivel similar cu cel din perioada 2005 – 2006, insa chiar si in acest context o stabilizare a preturilor nu este asteptata in viitorul apropiat, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
“In contextul prudentei manifestate de investitori si determinate de semnalele negative din economie si incertitudinile privind evolutia acesteia, preturile terenurilor si-au continuat trendul descendent. Tranzactiile s-au incheiat in primul semestru al anului la preturi mai mici cu 20-30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la un nivel de pret similar cu cel din perioada 2005 – 2006”, se arata in raportul citat.


Cu toate acestea, consultantii Colliers nu se astepta inca la o stabilizare a preturilor, intrucat incertitudinile privind evolutia economiei persista.

Mai mult decat atat, se mentioneaza in raport, conditiile nesigure de valorificare a produselor finale pe piata imobiliara in perioada imediat urmatoare fac ca investitiile in terenuri sa fie considerate mai riscante.

“Cererea va fi in continuare generata in principal de utilizatorii finali si dezvoltatorii care au deja securizate ancorele in proiecte. Investitiile si dezvoltarile in scop speculativ vor fi rare si efectuate doar la preturi foarte reduse”, precizeaza consultantii imobiliari.

In ceea ce priveste persoanele fizice, in primele sase luni acestea au cautat terenuri mici, pentru nevoile rezidentiale proprii, atat in Bucuresti, in locatii centrale, cat si in jurul Bucurestiului, in zonele rezidentiale traditionale. Preturile terenurilor disponibile acum in zone precum Sisesti, Baneasa sau Pipera au ajuns la nivelul celor cerute de proprietari in perioada de boom in Corbeanca, Ciolpani sau Snagov, se mentioneaza in raport.

Mai mult, bancile au inceput sa scoata la licitatie terenuri interesante, spun cei de la Colliers, insa foarte putine dintre acestea si-au gasit cumparator, intrucat pretul a fost considerat inca ridicat. Reducerea de pret acceptata de banci a fost de doar 25% din suma finantata, la a doua licitatie.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri