Reducerea preturilor de tranzactionare este mai mare decat cea a preturilor initiale de oferta, iar negocierile dureaza mai mult comparativ cu perioada dinaintea anuntarii masurilor de austeritate.
Preturile de tranzactionare pentru locuintele din Bucuresti au inregistrat o scadere medie de 10% in ultimele patru luni, potrivit companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Daca in privinta preturilor solicitate de catre proprietari scaderea a fost de circa 5-8% , in zona preturilor finale de tranzactionare reducerea inregistrata a fost chiar mai importanta. Una dintre explicatii tine de faptul ca durata de incheiere a unei tranzactii este mai mare: proprietatile scoase la vanzare isi gasesc mai greu un cumparator, iar vanzatorii sunt astfel fortati sa scada mai mult preturile.

Preturile obtinute de catre vanzatorii de locuinte sunt in medie cu 8% mai mici fata de cele publicate in anunturile initiale de vanzare. Spre exemplu, sucursala Coldwell Banker Banu Manta a intermediat, in luna septembrie, vanzarea unui apartament cu doua camere, in zona Militari - Lujerului (58 de metri patrati utili, etajul 3 din 10, anul de constructie 1990). In acest caz, pretul de vanzare a fost de 73.500 de euro, comparativ cu pretul initial solicitat de 80.000 de euro.

Un alt exemplu este vanzarea unui apartament cu doua camere in zona Militari (53 de metri patrati utili, parter intr-un bloc cu opt etaje, anul de constructie 1982), la un pret de 53.000 de euro, pornind de la un pret de 57.000 de euro. Aceasta tendinta este evidenta la nivelul intregului portofoliu de tranzactii realizate in ultima perioada.

“In ceea ce priveste perioada imediat urmatoare, daca masurile de austeritate nu au determinat deja o prabusire a preturilor, in adevaratul sens al cuvantului, e putin probabil sa asistam la ajustari semnificative in absenta altor reduceri salariale sau a livrarii pe piata a unui portofoliu vast de locuinte preluate de catre bancile finantatoare”, a declarat Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Peste 50% din tranzactii sunt incheiate prin programul Prima Casa. Astfel, apartamentele care inregistreaza cele mai bune vanzari sunt cele care se incadreaza sau sunt apropiate ca pret de plafonul de 60.000 de euro.

“Este o piata foarte dificila, in care trebuie sa acordam de doua ori mai mult timp si atentie clientilor, dar nu se poate spune ca acestia lipsesc. Lunile august si septembrie au adus pentru Coldwell Banker o revigorare a cererii, pana la niveluri apropiate de cele inregistrate in primavara. La nivel de piata, revigorarea este insa ceva mai lenta”, a mai declarat Valentin Ilie.

Totusi, potrivit Coldwell Banker, potentialii cumparatori ar fi dispusi sa plateasca cu pana la 10.000 de euro in plus pentru un apartament nou, fata de unul vechi, daca este situat in aceeasi zona.

Spre exemplu, una dintre tranzactiile intermediate de sucursala Coldwell Banker Mosilor in luna septembrie este vanzarea unui apartament cu doua camere in zona Colentina (49 de metri patrati utili, loc de parcare si boxe incluse) cu 71.500 de euro, intr-o zona in care preturile de tranzactionare pe segmentul apartamentelor vechi, sunt cuprinse, in medie, intre 60.000 si 62.000 de euro pentru locuintele cu doua camere.

Pe termen mediu vor conta insa si deciziile luate de catre dezvoltatorii proiectelor noi, finalizate partial sau integral, in contextul in care 80% - 90% din tranzactiile incheiate in acest moment sunt cu locuinte vechi, potrivit consultantilor Coldwell Banker.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri