Dupa ce au asediat Capitala, proiectele imobiliare de anvergura incep sa migreze si spre orasele din provincie. Investitii de peste o suta de milioane de euro sunt programate in urmatoarea perioada in Constanta, Timisoara sau Brasov.

Imobile de birouri, blocuri de lux, ansambluri rezidentiale si mall-uri au impanzit, practic, tot Bucurestiul in ultimii ani. Spre exemplu, in zona Pietei Victoria, pe un perimetru de cateva sute de metri patrati se inghesuie nu mai putin de cinci-sase centre de afaceri, iar proiectele anuntate pentru aceasta zona continua. Cum era si firesc, boom-ul inregistrat pe piata imobiliara din Capitala a atras atentia marilor fonduri de investitii. Batalia pentru a pune mana pe o cladire ridicata in centrul orasului este crancena. Cu toate acestea, Bucurestiul va continua sa atraga milioane si milioane de euro pentru proiecte imobiliare. si totusi, in ultima perioada, orasele importante din provincie au devenite si ele tinte pentru astfel de investitii.

In centrul Timisoarei va fi ridicat primul complex de imobile de birouri de clasa A din oras, in urma unei investitii de peste 50 de milioane de euro. Suprafata totala a ansamblului va fi de 35.000 de metri patrati, prima cladire din cele cinci urmand sa fie finalizata in 2007. Ne propunem sa dezvoltam acest proiect in ritmul evolutiei cererii de spatii de clasa A. Vom oferi toate facilitatile necesare unor birouri moderne, spune Ovidiu sandor, presedintele consiliului de administratie al ModaTim SA, firma ce activeaza in domeniul industriei textile din Romania si care este si dezvoltatorul acestui proiect.

Reprezentantii agentiei imobiliare timisorene Casadomi apreciaza ca prin adaugarea acestui complex de cladiri, Piata 700 va deveni adevaratul centru de afaceri din orasul de pe Bega. Birourile de clasa A sunt necesare pentru noua arhitectura a Europei Unite structurata pe regiuni, iar Timisoara este centrul uneia dintre cele aproximativ 400 de regiuni ale Europei, spune Radu Radoslav, arhitect-sef al municipiului.

Un alt proiect imobiliar important este in pregatire la Constanta, in zona portului. Este vorba de un ansamblu de spatii comerciale si de birouri, Harbourside, cu o suprafata totala de 30.000 de metri patrati. Circa 21.000 de metri patrati vor fi spatii comerciale, iar 9.000 de metri patrati vor fi destinati birourilor. Fondul austriac de investitii Immoeast a achizitionat deja 75% din acest proiect printr-un joint venture, conform unui raport publicat de companie. Surse din piata au apreciat ca lucrarile de constructie ar putea costa intre 20 si 30 de milioane de euro, in functie de dotari si finisaje. Tot in orasul de la malul marii, langa viitorul hipermarket Carrefour, un grup de companii romanesti, Skaf&Adiancu, va investi circa 40 de milioane de euro pentru construirea unui ansamblu rezidential, Tomis Plus, pe o suprafata de 120.000 de metri patrati. Proiectul va include 100 de case individuale si doua blocuri cu 150 de apartamente. In plus, dezvoltatorul proiectului va vinde 136 de loturi de teren pentru construirea de vile in regie proprie. Bineinteles ca cei care vor opta pentru aceasta varianta vor construi dupa anumite restrictii impuse de Planul Urbanistic de Detaliu deja aprobat de primarie, spune Cristian Stanciu, director de vanzari la Tomis Plus.

Ansamblul va dispune de sistem de paza, de un centru spa, precum si de terenuri de tenis si fotbal acoperite.

Peste noua milioane de euro va investi si firma romano-italiana Alcor Mercan in construirea a doua blocuri cu 80 de apartamente, tot in Constanta. Locuintele vor fi dotate cu sisteme ultramoderne, smart house, care permit controlul total al utilitatilor din apartamente (electricitate, gaze, caldura etc.), prin intermediul internetului sau al telefonului mobil. Apartamentele vor fi date in folosinta in luna martie, iar pretul de vanzare va fi de 1.200 de euro pe metru patrat, costurile crescand cu pana la 20% in functie de etaj, spune Remus Iuhas, district manager la NAI Property Partners, firma care a acordat consultanta la acest proiect.

Dezvoltarea imobiliara a Brasovului va insemna, pe langa construirea a peste 200 de case, grupate in sase ansambluri rezidentiale, si ridicarea a doua centre comerciale si de afaceri, care vor fi gata anul viitor. Unul este MacroMall, realizat de Zoltim Trading, iar cel de al doilea este Office Park, derulat de firma Real Estate Development prin investitia companiei belgiene Fivanco Grup. Investitiile cumulate se ridica la peste 15 milioane de euro, ambele centre comerciale fiind situate pe Calea Bucuresti, o zona in plina dezvoltare.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22394&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri