Centrul istoric al Capitalei reprezinta singura zona comerciala din Bucuresti, dar si din tara, unde chiriile spatilor au crescut fata de anul 2008, in unele cazuri inregistrandu-se cresteri de aproximativ 10%, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.
Pentru un spatiu cu o suprafata de aproximativ 100 mp, amplasat la parter, renovat, cu maxima vizibilitate si fara probleme juridice, nivelul chiriei variaza intre 35 – 50 euro/mp/luna. Un spatiu de cateva sute de metri, dar fara renovare, aflat la parter, intr-o zona foarte buna poate fi inchiriat cu 12 – 24 euro/mp/lunar.

Spatiile mici, de sub 100 mp, localizate in zonele deja renovate, au inregistrat o crestere a chiriei fata de 2008, exclusiv datorata calitatii infrastructurii si procesului de renovare. Nu sunt niste cresteri majore, explica cei de la CBRE, ci de 5 – 10%, dar pentru spatiile foarte bune, majoritatea ocupate, se poate vorbi de o crestere mai consistenta.

“Centrul istoric al Capitalei reprezinta singura zona comerciala din Bucuresti, dar si din tara, unde chiriile au crescut fata de anul 2008. Aceasta crestere se datoreaza in foarte mare masura proiectelor de reabilitare si imbunatatire a infrastructurii, care inca nu s-au finalizat”, spune Luiza Moraru, coordonatorul departamentului de retail al companiei CBRE.

Chiriile variaza in functie de amplasare, de suprafata, de situatia juridica si de facilitati, respectiv daca spatiul este reconditionat, daca exista posibilitate de amenajare a unei terase sau proportia la suprafata magazinului intre parter/subsol/etaj.

In ceea ce priveste oferta, in prezent nu sunt foarte multe spatii disponibile la inchiriere. "Exista un numar mai mare de oferte pe strazile aflate inca in amenjare (precum Lipscani), dar zonele Smardan si Franceza sunt aglomerate si au o oferta limitata. Spatiile disponibile, amenajate, cu situatie juridica clara si cu vizibilitate excelenta, pot fi numarate pe degete", adauga Luiza Moraru.

Citeste si Topul celor mai scumpe artere comerciale din lume.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri