Pentru un spatiu cu o suprafata de aproximativ 100 mp, amplasat la parter, renovat, cu maxima vizibilitate si fara probleme juridice, nivelul chiriei variaza intre 35 – 50 euro/mp/luna. Un spatiu de cateva sute de metri, dar fara renovare, aflat la parter, intr-o zona foarte buna poate fi inchiriat cu 12 – 24 euro/mp/lunar.

Spatiile mici, de sub 100 mp, localizate in zonele deja renovate, au inregistrat o crestere a chiriei fata de 2008, exclusiv datorata calitatii infrastructurii si procesului de renovare. Nu sunt niste cresteri majore, explica cei de la CBRE, ci de 5 – 10%, dar pentru spatiile foarte bune, majoritatea ocupate, se poate vorbi de o crestere mai consistenta.

“Centrul istoric al Capitalei reprezinta singura zona comerciala din Bucuresti, dar si din tara, unde chiriile au crescut fata de anul 2008. Aceasta crestere se datoreaza in foarte mare masura proiectelor de reabilitare si imbunatatire a infrastructurii, care inca nu s-au finalizat”, spune Luiza Moraru, coordonatorul departamentului de retail al companiei CBRE.

Chiriile variaza in functie de amplasare, de suprafata, de situatia juridica si de facilitati, respectiv daca spatiul este reconditionat, daca exista posibilitate de amenajare a unei terase sau proportia la suprafata magazinului intre parter/subsol/etaj.

Citeste si:

In ceea ce priveste oferta, in prezent nu sunt foarte multe spatii disponibile la inchiriere. "Exista un numar mai mare de oferte pe strazile aflate inca in amenjare (precum Lipscani), dar zonele Smardan si Franceza sunt aglomerate si au o oferta limitata. Spatiile disponibile, amenajate, cu situatie juridica clara si cu vizibilitate excelenta, pot fi numarate pe degete", adauga Luiza Moraru.

Citeste si Topul celor mai scumpe artere comerciale din lume.