In toamna anului 2007, compania de servicii profesionale PwC Romania a luat decizia de a-si extinde sediul, ceea ce presupunea relocarea intr-o noua cladire, mai spatioasa. Aproape trei ani mai tarziu, cei 500 de angajati de la biroul din Bucuresti al firmei au inceput sa lucreze in cladirea The Lakeview, amplasata pe bulevardul Barbu Vacarescu.
“Ceea ce a contat in alegerea proiectului The Lakeview a fost in primul rand amplasamentul, foarte convenabil in zona de nord a orasului, cu foarte bune conexiuni de transport, dar si caracteristicile ecologice ale cladirii. In plus, la nivel global aveam o buna relatie de colaborare cu dezvoltatorul AIG/Lincoln”, ne-a explicat Vasile Iuga (foto), country managing partner al PwC Romania.

In contextul in care consultantii imobiliari considera zona Floreasca – Barbu Vacarescu fiind „noua Piata Victoriei”, Vasile Iuga admite faptul ca, odata cu aparitia noilor cladiri de birouri din zona de nord a orasului, axa economica a Capitalei s-a modificat. In plus, multi dintre clientii companiei si-au mutat sediile in aceasta zona, astfel incat relocarea PwC a venit ca o decizie fireasca, spatiul ocupat in prezent de companie fiind aproape dublu fata de vechiul sediu.

“Suprafata ocupata de biroul din Bucuresti al PwC Romania si de firma corespondenta de avocatura D&B David si Baias este de aproximativ 8.200 mp, insa exista optiuni de extindere pentru alti 3.400 mp, ceea ce ar duce in final la o suprafata totala de 11.600 mp”, ne-a explicat Tiberiu Teleanu (foto jos), manager in cadrul departamentul administrativ al PwC Romania.

Prima cladire cu certificat BREEAM

PwC si D&B David si Baias ocupa patru etaje in cadrul cladirii Lakeview, primul proiect imobiliar din Romania care a obtinut certificatul BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), cel mai important instrument de evaluare a cladirilor verzi.

Certificatul BREEAM a reprezentat unul din factorii decisivi in alegerea noului sediu, dupa ce compania si-a desfasurat activitatea timp de aproape noua ani in cladirea Opera Center, din zona Eroilor, PwC aratandu-si astfel preocuparea pentru mediul inconjurator.


“Este o preocupare constanta, care incepe cu alegerea corecta a sediului si continua cu modul de lucru al angajatilor. De exemplu, suntem foarte atenti la tot ce implica utilizarea hartiei si nu folosim paharele de plastic pentru consumul de apa”, spune Ruxandra Bandila, marketing, communications & business development director PwC.

Amenajarea noului spatiu a durat circa opt luni, fiind implicati consultanti externi si un birou de arhitectura. In plus, angajatii au putut vota pentru diverse elemente de decor ale biroului. “Multe alegeri au fost facute in mod democratic. De exemplu, culoarea mobilei a fost aleasa in urma unui sondaj de opinie in randul angajatilor. Am obtinut astfel un birou cald, diferit fata de conceptia pe care o are cineva vizavi de o firma de audit”, afirma Ruxandra Badila.

La subsolul cladirii The Lakeview, compania PwC a rezervat aproximativ 170 de locuri de parcare, precum si locuri de parcare pentru biciclete si motociclete.

Peste 30 de sali de sedinta

Un alt element definitoriu al sediului PwC il reprezinta cele 13 sali de sedinta externe, unele fiind dotate cu pereti mobili ce permit realizarea a 20 de formate si pot acomoda pana la 120 de persoane. La acestea se adauga sali pentru discutii informale sau de recreere pentru clientii companiei, precum si mai multe sali interne.

„Exista noua sali de sedinta interne, care permit lucrul in grupuri de pana la 10 persoane, in conditii optime de mediu ambiental: intensitate luminoasa de 500 lx, aer proaspat 40mc/pers/ora, o absorbtie fonica de 40db. Aceste tipuri de sali sunt dotate cu un sistem de cable management, scaune cu design specific, facilitati de iluminare variabila si sonorizare pe zone. Toate aceste camere au in dotare sisteme centralizate de AV”, explica Tiberiu Teleanu.

PwC mai are si opt sali de conferinta telefonica, pentru acestea cerintele de izolare fonica ale companiei (46 dB) fiind un element obligatoriu.

Iuga: Obiectul cel mai drag mie este un vas de ceramica


In ceea ce priveste biroul sau, Vasile Iuga spune ca este similar cu cel al oricarui birou de partener din cadrul PwC Romania din toate punctele de vedere: suprafata, mobilier sau dotari, fiind amplasat la etajul 6 al cladirii The Lakeview. Din birou nu lipsesc nici obiectele dragi managerului, cel mai important avand o poveste lunga in spate.

„Obiectul cel mai drag mie este un vas de ceramica realizat dupa tehnica olaritului Culturii Cucuteni. Acum mai bine de 10 ani, atunci cand PriceWaterhouse a fuzionat cu Coopers&Lybrand, constituindu-se PricewaterhouseCoopers, fiecarei tari din Europa Centrala si de Est i s-a cerut sa contribuie cu un obiect reprezentativ. Alegerea noastra a fost un vas de ceramica realizat potrivit tehnicii Culturii Cucuteni, avand ornamentatia cu motive geometrice si culorile vii specifice acestei culturi neolitice. Vasul prezinta conturul stilizat a doua fete umane, fiind un simbol al cunoasterii si al apropierii lumilor si oamenilor”, explica seful PwC Romania.

Cladirea de birouri Lakeview este amplasata in apropierea metroului Aurel Vlaicu, are o suprafata inchiriabila de 24.000 mp si a necesitat o investitie de 50 milioane de euro, fiind dezvoltata de compania AIG/Lincoln si fondul de investitii Fabian, detinut in prezent de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Alaturi de PwC, printre cei mai importanti chiriasi ai proiectului se numara companiile RBS (fosta ABN Amro) si Colgate Palmolive.

BIROU DE COMPANIE este o sectiune saptamanala care prezinta birouri ale celor mai puternice firme din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri