Shimon Galon, seful dezvoltatorului imobiliar GTC Romania, spune ca piata de retail se va prabusi daca Guvernul nu va lua masuri prin care populatia sa inceapa sa cumpere din nou, considerand ca dezvoltatorii si retalerii au facut deja tot ce au avut la indemana sa atraga clienti.
"Anul trecut lucrurile stateau pe loc, anul acesta a inceput bine, dar dupa masurile adoptate de Guvern, in ultimele luni au disparut cumparatorii. Unii nu mai au bani, iar cei care au bani ii baga mai adanc in buzunar. Schimbarea nu poate veni decat din partea Guvernului. Niciun investitor particular nu poate sa puna piata in miscare. Tot ce a fost in mana investitorilor s-a facut: dezvoltatorii au oferit chirii mai mici, retailerii au dat reduceri", a declarat Shimon Galon, directorul general executiv al GTC (Globe Trade Center), unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de pe piata locala.

El a afirmat ca hotararea Guvernului de a majora TVA de la 19% la 24% peste noapte este o masura fara nicio baza economica, adaugand ca actiunile Exectivului nu raspund situatiei economice, potrivit Mediafax.

"Guvernantii nu trebuie sa se bata intre ei, daca nu exista o conducere care sa arate investitorilor directia, acestia nu stiu incotro sa mearga. Din acest motiv investitorii nu vin, ori dau faliment, iar cei care au bani ii tin in buzunar. Este nevoie ca oamenii care conduc tara sa ne spuna directia si acest lucru se poate face prin taxe, prin impozite", a spus Galon.

Piata de retail este astfel cel mai afectata avand in vedere reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si cresterea TVA.

"Pe piata de retail, problema este simpla. Oamenii nu vor sa cumpere, iar retailerii nu vand. In ultimele doua luni jucatorii mari si importanti au ajuns la concluzia ca piata nu poate merge mai jos si au inceput sa semneze contracte de inchiriere, este o usoara miscare pe piata. Nu vedem inca oameni care pleaca cu sacosele pline de la mall. Numarul vizitatorilor a crescut, oamenii vin la mall, dar nu cumpara. Nu pot sa spun ca nu am retaileri sau vizitatori, dar daca nu gasim o solutie ca oamenii sa inceapa sa cumpere piata se prabuseste", a spus Galon.

GTC detine trei mall-uri sub brandul Galleria, la Suceava, Piatra Neamt si Buzau, care, potrivit lui Galon, nu au pierdut chiriasi de la deschidere.

Compania va mai dezvolta la Arad inca un proiect inchiriat in proportie de peste 53%. Printre chiriasi se numara Cora, H&M, Pure Fitness, Takko, Reserved, Leonardo, House of Art, Tina R, Fox, Centrofarm. GTC a desemnat recent compania insraeliana Denya Cebus contractor general al constructiei, iar mall-ul va fi gata in a doua parte a anului viitor.

Lucrurile stau mai bine pe piata birourilor in opinia lui Galon, care afirma ca cererea in Bucuresti se mentine la cote ridicate, dar pentru proiecte in locatii bune.

"Marea problema pe piata de birouri este ca in perioada buna au aparut multi oameni care au incercat sa castige usor, au cumparat orice bucata de teren si au facut proiecte de care nu are nimeni nevoie. Locatia acestora nu este buna si nu vor gasi chiriasi pentru ca lumea nu va veni sa lucreze in aceste cladiri. Astfel se explica procentul mare de spatii libere, care insa nu arata nivelul real al cererii. Daca proiectele sunt in locatii atractive acestea sunt cautate de companii", a precizat Galon.

Pe segmentul de birouri, GTC a construit imobilele Europe House si America House, ambele vandute.

Compania mai detine complexul City Gate, din Piata Presei, inchiriat in proportie de peste 90%, restul spatiilor fiind in negociere, astfel ca Galon estimeaza ca pana la sfarsitul anului cele doua imobile ale complexului va fi inchiriate integral.Proiectul genereaza peste 12 milioane de euro chirii anuale.

Totodata, Galon a aratat ca in cateva luni vrea sa inceapa constructia unui alt proiect de birouri, cel mai probabil, in parteneriat cu omul de afaceri George Copos, care detine un teren de 3.500 de metri patrati tot in zona Pietei Presei Libere.

"Suntem in negocieri avansate cu domnul Copos. Vrem sa dezvoltam imobilul in joint-venture. Intentia este sa incepem proiectul in cateva luni si sa predam spatiul in 2012", a adaugat Galon.

Dezvoltatorul mai detine in Bucuresti o serie de terenuri pentru proiecte rezidentiale totalizand circa 4.000 de locuinte. Aproximativ 1.000 de locuinte au fost construite in complexul Rose Garden din zona Obor, din care 680 au fost vandute deja.

GTC mai detine un complex rezidential, in nordul Bucurestiului, Felicity, cu 1.200 de apartamente. Prima faza de 100 de locuinte a fost finalizata, iar 40 de familii s-au mutat deja in complex. Faza a doua, totalizand 212 apartamente, va fi livrata in martie 2012, compania desemnand un nou contractor, firma Bog'Art, pentru terminarea constructiei, dupa ce fostul constructor, compania Ozer a intrat in faliment.

"Motivul pentru care continuam investitia este ca am cheltuit foarte multi bani in prima faza cand am construit intreaga infrastructura. In plus, o cladire neterminata nu are nicio valoare. Credem ca piata din Bucuresti, unde locuiesc 2,5 milioane de oameni are nevoie de 15.000-18.000 de locuinte noi anual. In prezent nu gasesti 1.000 de apartamente de vanzare in Bucuresti. Vrem sa fim cu pravalia pregatita pentru momentul in care oamenii vor veni sa cumpere din nou. Nu am niciun dubiu ca piata de apartamente isi va reveni, nu acolo unde era inainte de criza pentru ca era bolnava, dar nici nu va ramane ca acum - moarta", a continuat Galon.

Un alt proiect al GTC este Garden of Eden, pentru care compania are deja autorizatia de constructie, insa lucrarile vor incepe doar dupa ce piata isi va reveni.

"Vom construi ce cere piata. Noi reactionam la ceea ce indica Guvernul si la cerere. Atat timp cat avem TVA de 5% la locuinte ieftine si programul «Prima Casa» construim locuinte de 60.000-80.000 de euro", a conchis Galon.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri