Evolutia pietei imobiliare din ultima perioada a ajustat profilul clientului interesat de achizitia unei locuinte, in conditiile in care in 2010 un apartament cu doua camere in suprafata de 63 de mp poate fi cumparat la pretul de tranzactionare din 2008 al unei garsoniere de 35 mp, a anuntat Kiwi Finance.
Astfel, potrivit unei analize realizata de KIWI Finance, liderul pietei de brokeraj bancar din Romania, o familie de 2 persoane, cu un venit de 660 de euro, fara alte datorii, poate accesa in prezent un credit ipotecar in valoare de 52.210 euro cu rambursare in 30 de ani. Adaugand avansul de 25%, respectiva familie poate achizitiona un imobil cu o suprafata medie de 63 mp cu 69.613 euro, la un pret de constructie de 1.100 euro/mp.

Proportiile se pastrau si in luna februarie a anului trecut, cand aceeasi familie ar fi putut accesa un credit de 43.400 euro si astfel achizitiona un imobil in valoare de 57.900 euro, in suprafata totala de 36 mp, in conditiile unui pret de constructie pe metrul patrat de 1.600 euro.

Valoarea medie a unui credit ipotecar intermediat de KIWI Finance in 2010 a fost de 55.802 euro, in timp ce cea a unui credit de nevoi personale cu ipoteca s-a ridicat la 32.451 de euro, a celui de nevoi personale negarantat a fost de 7.841 de euro, iar a creditului Prima Casa de 46.263 de euro. Venitul mediu al unei familii ce poate accesa unul dintre creditele mai sus mentionate variaza intre 1.900 si 3.800 de lei.

„In 2010 oferta bancara pentru finantarea persoanelor fizice s-a situat la un nivel sustenabil si predictibil. Atat nivelul si stabilitatea dobanzilor, cat si caracteristicile produselor de creditare arata o oferta ajustata pe o piata a cererii inca redusa si puternic emotionala. Pe segmentul creditelor de achizitie, ajustarea preturilor pietei imobiliare a reglat derapajele din 2008 asigurand in prezent o convergenta mult mai echilibrata intre veniturile populatiei si preturile ofertei imobiliare” a declarat Anca Bidian (foto), CEO KIWI Finance.

Compania Kiwi Finance a fost fondata in anul 2003 sub numele Gemini Capital Consult fiind prima companie de brokeraj bancar din Romania. In anul 2007, fondul de investitii Oresa Ventures devine actionar al Kiwi Finance in urma unei tranzactii in valoare de 3 milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri