15 Noiembrie 2010

Scandalul Cathedral Plaza ajunge la CEDO: Aproape jumatate inchiriata, cladirea ar putea fi demolata



Compania Millennium Building Development, dezvoltatorul cladirii de birouri Cathedral Plaza, vrea sa depuna plangere la CEDO intrucat Arhiepiscopia Romano-Catolica cere demolarea turnului de 18 etaje, in timp ce proprietarii imobilului vor daune de 22 milioane de euro si spun ca proiectul este ocupat in proportie de 40%.

"Ansamblul de birouri Cathedral Plaza a fost dat in folosinta in octombrie si este inchiriat in proportie de 40%. Willbrook Management International isi va muta operatiunile aici, impreuna cu companii de avocatura si consultanta, romanesti si straine, care au si inceput mutarea", au declarat reprezentantii Willbrook Management International, grup din care face parte Millennium Building Development, firma care dezvolta proiectul Cathedral Plaza.

Curtea de Apel din Suceava a decis pe data de 3 noiembrie mentinerea deciziei Tribunalului Dambovita, prin care Arhiepiscopia Romano-Catolica solicita sistarea constructiei Cathedral Plaza, pe motiv ca ar lipsi autorizatiile legale.

Millennium Building Development a declarat ulterior ca decizia Curtii de Apel Suceava este obscura, dubioasa si tardiva, avand in vedere ca proiectul Cathedral Plaza este finalizat si intrat in circuitul civil. Mai mult, investitorul Willbrook Management International cere daune de 22 milioane de euro de la Arhiepiscopia Romano-Catolica in cazul anularii deciziei Curtii de Apel Suceava.

"Aceste costuri reflecta cheltuielile directe rezultate din inchiderea santierului timp de aproximativ doi ani, mentinerea acestuia in conservare si apoi cele care au decurs din lucrarile de repunere a cladirii in stare de functionare dupa ce aceasta a fost expusa la intemperii si nefolosita, plata serviciilor juridice ale avocatilor care ne reprezinta in litigiu, pierderile avute ca urmare a pierderii unor contracte de inchiriere si vanzare", explica proprietarii.

Proteste pentru demolarea cladirii de birouri

Joia trecuta, mai multe organizantii neguvernamentale, impreuna cu Arhiepiscopia Romano-Catolica au desfasurat o actiune de protest in fata imobilului Cathedral Plaza, intrucat "muncitorii continua sa lucreze pe santier desi Curtea de Apel Suceava a anulat autorizatia prin decizie definitiva si irevocabila si Directia de Inspectie si Control a PMB, organul civil competent, a dispus oprirea lucrarilor”.

Alte trei proteste urmeaza sa se desfasoare astazi, incepand cu ora zece, in fata sediului Parchetului General, in fata sediului Ministerului Dezvoltarii si vizavi de cladirea de birouri Cathedral Plaza.

"Mitingurile de la Parchet si de la Ministerul Dezvoltarii se vor incheia in momentul in care delegatiile protestatarilor vor fi primiti de catre Codruta Kovesi, respectiv Elena Udrea. Cel de la Cathedral Plaza se va incheia la ora 18. Mitingurile sunt autorizate", se arata in anuntul Arhiepiscopiei.

Avocatii Millennium Building Development au anuntat ca vor depune in zilele urmatoare o plangere la CEDO fata de incalcarea dreptului la un proces echitabil si fata de privarea ilegala de proprietate.

"Compania a sesizat inca din 2008 Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu o plangere fata de hotararea vadit ilegala si partinitoare a Senatului Romaniei, prin care i se aducea o grava si nepermisa atingere a dreptului de proprietate. Respectiva plangere se afla in faza procedurala avansata", se arata intr-un comunicat al companiei Millennium Building Development.

Compania a mai anuntat ca va introduce astazi o contestatie in anulare si o cerere de suspendare a executarii deciziei pronuntata de Curtea de Apel Suceava pe data de 3 noiembrie.

"Procedura de judecare a revizuirii si de rejudecare a recursului de catre Curtea de Apel Suceava a fost profund viciata in ce priveste analiza cazului nostru. Compania nu a putut sa isi exercite dreptul la aparare, iar actele depuse de noi la dosar au fost complet ignorate de instante", sustin oficialii Millennium Building Development.

Cathedral Plaza este o cladire de birouri de clasa A, cu 18 etaje si cinci niveluri subterane, amplasata la intersectia bulevardului General Berthelot cu strada Luterana, si a necesitat o investitie de circa 40 milioane de euro.



Citeste si