Andrew Prelea, CEO al dezvoltatorului South Pacific, a infiintat cu mai multi investitori britanici o companie care va construi apartamente ecologice, pentru primul proiect fiind estimata o investitie de 2,5 milioane de euro. Preturile locuintelor din comuna Tunari incep de la aproape 45.000 euro pentru doua camere.
Proiectul Avalon, dezvoltat de compania Ozone Homes in comuna Tunari, din nordul Bucurestiului, va cuprinde intre 40 si 46 de apartamente cu doua si trei camere, lucrarile de constructie urmand sa inceapa in primavara anului viitor. Andrew Prelea (foto), actionarul majoritar al noii companii, spune ca terenul de 5 hectare a fost cumparat in urma cu cativa ani pentru locuinta sa, la pretul de 500.000 euro (10 euro/mp).

“In prima faza, vom construi trei blocuri cu un etaj, care vor totaliza cel mult 46 de apartamente. Pentru cele cu doua camere, preturile incep de la 42.500 euro plus TVA, iar pentru cele cu trei camere, de la 63.750 euro plus TVA (5%). Nu vom mai construi apartamente mai scumpe de 65.000 euro pentru ca nu avem clienti cu bugete mari. Bugetul clientului de astazi este de 600-700 euro/familie”, a explicat Andrew Prelea, CEO Ozone Homes si al South Pacific.

Bugetul redus al cumparatorilor a fost motivul care l-a determinat pe dezvoltator sa opteze pentru constructia de locuinte ecologice. Panourile din care vor fi construite imobilele sunt produse la o fabrica din Clinceni, cu care compania Ozone Homes a incheiat un parteneriat, investitia in fabrica ridicandu-se la circa un milion de euro.

Ce inseamna Ozone Homes

„Conceptul Ozone Homes este unic in Romania ca produs destinat productiei in masa. Nu este un simplu SIP (Structural Insulated Panel), secretul nostru consta in compozitia peretelui, in felul in care tratam si asamblam materialele si, in final, cum construim locuintele”, a adaugat Prelea.

Folosind tehnologia Ozone Homes, costurile de intretinere ale locuintei scad cu peste 40% si cladirea are o durata de viata de 60 de ani, cu zece ani in plus fata de constructiile bazate pe beton. In plus, manopera este cu 15% mai ieftina fata de constructiile clasice, consumul de energie scade cu 20-30%, iar intretinerea pentru un astfel de apartament este cu 25-40% mai mica. Astfel, pentru un apartament cu trei camere se poate realiza o economie de 625 lei/an.

"Tehnologia Ozone Homes permite construirea de imobile cu regim de inaltime pana la etajul 7, insa noi am luat decizia sa construim numai cladiri de maximum 4 etaje deoarece nu credem ca potentialii clienti doresc sa locuiasca in cladiri mai inalte de atat”, a mai explicat Andrew Prelea.

Andrew Prelea este actionar majoritar si in compania South Pacific, cunoscuta pe piata locala pentru dezvoltarea proiectelor Sydney Residence si Melbourne, ambele amplasate in comuna Tunari. In ceea ce priveste proiectul nou lansat, Avalon este numele unei plaje din New South Wales, Australia, iar dezvoltatorul a ales toate numele proiectelor de pe harta Australiei.

Andrew Prelea, in varsta de 42 de ani, s-a nascut in Australia si s-a stabilit in Romania in urma cu sapte ani. Compania South Pacific, infiintata impreuna cu tatal sau, George Prelea, a investit in piata imobiliara circa 25 milioane de euro, detine 19 hectare de terenuri libere si a finalizat 450 de locuinte.

Ce crede Andrew Prelea despre:

Situatia actuala a pietei de real estate - "Blocajul din piata imobiliara nu a fost cauzat de criza globala, cum ne place sa credem, ci de greselile facute de jucatorii din aceasta industrie in ultimii patru-cinci ani. Dezvoltatorii au construit locuinte pentru fondurile de investitii, cu suprafate de pana la 300 mp si au uitat de clientul obisnuit, romanul care castiga circa 300 euro pe luna".

Finantarea bancara - “Am negociat noua luni cu o banca pentru a vinde apartamentele mai ieftin, sub valoarea de investitie, asigurand in acelasi timp ca imi voi achita creditul. Am preferat sa vand in pierdere decat sa tin o casa goala, a carei intretinere ma costa destul de mult. Bancile refuza insa sa lase dezvoltatorii sa vanda mai ieftin”.

Cererea de locuinte - “Cred ca este un bun moment pentru a cumpara o locuinta, intrucat preturile sunt aproape de minim sau chiar au atins acest prag, iar cererea creste din nou, dupa ce in ultimele 12 luni oamenii nu au cumparat apartamente aproape deloc. Odata ce cererea va incepe sa creasca, si preturile vor urma acelasi trend".

Sprijinul acordat de Guvern pietei imobiliare - "Introducerea cotei TVA de 5% si lansarea programului guvernamental Prima Casa au fost masuri menite sa sprijine piata de locuinte, insa au influentat doar vanzarile de apartamente vechi. Ce au construit dezvoltatorii in perioada de boom nu se incadreaza nici la TVA de 5% si nici in programul Prima Casa. Amandoua u fost masuri cu impact pe piata locuintelor vechi".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri