In Romania exista deocamdata doar trei posibilitati de finantare ipotecara
Creditul ipotecar de la banca sau de la societatile financiare (n.r.-Domenia Credit si Immofinance) si contractarea unui angajament in sistemul de economisire-creditare sunt variantele aflate la dispozitia celor care isi doresc o casa.

O discutie despre cea mai buna varianta de finantare ipotecara trebuie sa aiba in vedere costurile adiacente finantarii si nivelul veniturilor certe pe care le are solicitantul. Datorita sistemului fiscal din Romania, cei mai multi dintre solicitantii de credit au o problema cu demonstrarea certa a veniturilor. Tipurile de plata a veniturilor sunt diversificate, fapt care provoaca anumite probleme in momentul in care un client se adreseaza unei banci comerciale. Exista, de exemplu, solicitanti care au si carte de munca si diverse contracte de colaborare sau comisionare, ori obtin dividente pe o micro-intreprindere. Cand toate aceste forme sunt combinate, o familie nu are posibilitatea sa acceseze un credit bancar, chiar daca bancile au devenit mult mai flexibile in calcularea veniturilor unui posibil client.

Credite bancare

Avantaje:

Sunt printre cele mai ieftine metode de finantare
Notarul bancii se ocupa si de intabularea locuintei achizitionate si ipotecate
Bancile au retea extinsa de sucursale.

Dezavantaje:


Multe banci nu mai acorda credite ipotecare decat in lei datorita normelor BNR
Nu toate bancile iau in calcul toate categoriile de venituri ale unui client, fapt care poate conduce la diminuarea sumei imprumutate.

Credite de la societatile financiare

Avantaje:

Flexibilitate in calculul veniturilor
Creditare in valuta (euro si dolari) fara limitare in functie de fondurile proprii
Finantarea construirii de locuinte fara garantii suplimentare, cu inscriere de ipoteca pe bun viitor.

Dezavantaje:

Dobanzile sunt in general cu 0,5% peste media dobanzilor bancare
Fiind vorba de societati financiare, populatia poate percepe un anumit grad de risc fata de situatia bancilor comerciale.

Credite de la bancile specializate

Avantaje:

Pentru produsul de economisire-creditare castigurile obtinute din dobanzile bancare nu sunt impozitate
Dobanda creditului este fixa si de numai 6% pe an la imprumuturile in lei, nivel cu mult sub cele practicate de alte banci.

Dezavantaje:

Creditele se acorda doar in moneda nationala, pentru ca asa este gandit acest produs

Perioada dupa care poate accesa efectiv creditul pentru locuinta este destul de lunga.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22424&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri