Dezvoltatorul belgian Atenor Group a lansat ieri proiectul de birouri Hermes Business Campus, amplasat pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, din nordul Bucurestiului, zona in care peste 20% din spatiile de birouri stau goale. Chiar si in acest context, seful companiei s-a aratat optimist, argumentand ca intelege situatia actuala a pietei, dar nu este complet stupid ca investeste in aceasta perioada.
Proiectul Hermes Business Campus va fi dezvoltat pe mai multe etape si va absorbi o investitie totala de 150 milioane de euro, insa in prima faza va fi construita doar o cladire , cu o suprafata de circa 18.225 mp, desfasurata pe opt etaje.

“Avem deja un chirias, desi nu am inceput lucrarile de constructie propriu-zise. Este vorba de un operator de restaurante care a inchiriat un etaj din cladire”, a precizat Stephan Sonneville, CEO al Atenor Group.

Dezvoltatorul belgian a cumparat cei 15.000 mp de teren in urma cu doi ani, la un pret pe care in prezent il considera “dureros de ridicat”, insa este optimist si spera ca in 2012, cand va fi livrata cladirea, chiriile spatiilor de birouri vor fi mai mari, iar rata de neocupare mai mica.

“Stiu ca in Pipera rata de neocupare a spatiilor de birouri este de 20-25% si stiu ca nivelul chiriilor din zona este, in prezent, de 11-14 euro/mp/luna, insa nu sunt complet stupid ca investesc acum. Piata a atins pragul de jos si chiar daca mai sunt cateva luni in care lucrurile vor fi la fel de dificile, in urmatorii doi ani situatia se va schimba treptat”, a explicat seful Atenor Group.

Stephan Sonneville considera ca Bucurestiul ramane un oras luat in calcul de toate companiile multinationale care vor sa se extinda in Europa Centrala si de Est. In acest context, provocarea pe piata spatiilor de birouri ramane constructia de cladiri la fel de ieftine ca cele ale concurentei, insa cu specificatii tehnice mai bune. Un avantaj il reprezinta si locatia proiectului, Sonneville insistand pe apropierea de statia de metrou Pipera.

“Sunt multe critici aduse zonei Pipera, unele legate de chirii, altele de acces sau de gradul de neocupare, insa este important sa explicam ce intelegem prin Pipera, pentru ca nu este vorba numai de bulevardul Dimitrie Pompeiu”, a subliniat begianul.

El a povestit ca toate investitiile companiei au fost facute in piete in care cresterea economica nu a aparut peste noapte si nici nu a fost una foarte mare. “In Belgia, cand avem crestere economica de 2% spunem ca este un boom”, a precizat Sonneville.

Dupa ce prima cladire va fi inchiriata integral, dezvoltatorul planuieste sa inceapa constructia urmatoarelor doua cladiri, intregul proiect, cu o suprafata totala de circa 78.200 mp, urmand sa fie finalizat in 2014-2015.

Atenor Group are un capital de 200 milioane de euro si detine noua proiecte imobiliare, cu o suprafata totala de circa 320.000 mp.

Doua cladiri de birouri langa AFI Palace Cotroceni

Tot ieri, dezvoltatorul israelian AFI Europe, proprietarul centrului comercial AFI Palace Cotroceni, a anuntat ca a inceput constructia primelor doua cladiri din cele cinci care vor fi dezvoltate in imediata apropiere a mall-ului.

„Recent au fost demarate lucrarile de constructie pentru doua din cele cinci cladiri de birouri din apropierea mall-ului. Programat sa fie finalizat in 2012, noul proiect va fi rezultatul unei investitii de 35 milioane euro”, se arata in comunicatul dezvoltatorului.

Citeste si
Piata de birouri in 2011: Oferta este aproape inexistenta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri