Agentul imobiliar isi merita comisionul daca reuseste sa negocieze considerabil pretul locuintei tranzactionate, mai bine decat ar face-o clientul singur, considera aproape jumatate dintre cititorii chestionati de wall-street.ro.
Intrebati daca sunt de acord sa ofere comision agentului imobiliar la o tranzactie de vanzare-cumparare sau inchiriere, 48,6% dintre cititorii chestionati de Wall-Street.ro au raspuns “da, daca negociaza pretul locuintei in favoarea mea mai bine decat as reusi singur”. Peste 23% dintre respondenti s-au aratat de acord cu plata comisionului, cu conditia ca acestasa fie negociat si aproape 20% au refuzat, considerand ca este o pierdere de bani. Doar 9% dintre cei chestionati au fost de acord cu comisionul agentului imobiliar daca nu alta alternativa sau daca agentul are exclusivitate pentru proprietatea respectiva.

In ceea ce priveste comisionul cerut de agentul imobiliar la intermedierea unei tranzactii,respectiv 3% plus TVA din valoarea proprietatii, circa 37,4% dintre cititori au spus este o suma prea mare in raport cu serviciile prestate si 22,8% au declarat ca nu au nimic impotriva acestui comision daca sunt multumiti de serviciile oferite. Alti 21,6% dintre cei chestionati considera ca 3% plus TVA este prea mult, dar spun ca cei mai multi agenti imobilari se multumesc si 1,5% cu TVA inclus.

"Pe masura ce romanii vor invata tot mai mult sa foloseasca internetul pentru promovare sau cautari, agentii imobiliari isi vor pierde painea. Oamenii vor prefera sa economiseasca cateva sute sau chiar mii de euro si doar foarte putini, care chiar nu-si fac timp, vor apela la serviciile agentilor imobiliari", scrie un cititor Wall-Street.ro.

Serviciile agentilor imobiliari au fost evaluate de 38,4% dintre cititorii chestionati de wall-street.ro ca fiind slabe, in contextul in care agentul imobiliar mai are multe de invatat, iar 32,9% dintre respondenti au declarat ca serviciile sunt bune, insa este loc de mai mult. Peste 21% dintre cei chestionati au afirmat ca serviciile oferite de agentii imobiliari au fost foarte slabe si ca nu ar mai lucra nicioada cu o agentie imobiliara. Doar 7,6% dintre respondenti au considerat excelente serviciile brokerilor imobiliari.

“Nu poti plati comisionul de 3 %, in multe cazuri 6%, pentru simplu fapt ca au gasit imobilul, te-au sunat si te-au dus la vizionare. Merita munca asta 1.800 euro la o casa de 60.000 euro? La multe firme, agentii imobiliari nu stiu sa vorbeasca. La o tranzactie de 60.000 euro trebuie sa vorbesti business, nu ca la o piata agricola”, ne scrie un alt cititor.

Citeste si Comisionul agentului imobiliar - Ce s-a schimbat in vreme de criza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri