Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri considera ca certificatele de perfomanta energetica sunt absolut necesare in tranzactiile imobiliare si afirma ca Uniunea Notarilor Publici din Romania, care a propus libera intelegere intre proprietar si vanzator sau chirias, sfideaza legea si instiga la comiterea unei ilegalitati.
Legea nr. 372/2005 privind performanța energetica a cladirilor prevede ca „certificatul este eliberat proprietarului, iar proprietarul il pune, dupa caz, la dispozitie potentialului cumparator sau chirias.”

Norma metodologica detaliaza ca “pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere”.

Hotararea Uniunii Notarilor Publici din Romania (UNNPR) vine in contradictie cu legislatie mentionata intrucat recomanda autentificarea contractului de tranzactionare imobiliara fara solicitarea Certificatului de Performata Energetica in cazul in care „cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor", spun auditorii energetici.

“Cei care solicita onorarii importante tocmai pentru asigurarea legalitatii dosarului de tranzactionare, ofera solutii care instiga la comiterea unei ilegalitatii, sfidan legile in vigoare. Reamintim ca tot UNNPR a fost cauza amanarii obligativitatii certificatelor de performanta energetica in luna decembrie 2009”, se mai arata in comunicatul Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri