Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri considera ca certificatele de perfomanta energetica sunt absolut necesare in tranzactiile imobiliare si afirma ca Uniunea Notarilor Publici din Romania, care a propus libera intelegere intre proprietar si vanzator sau chirias, sfideaza legea si instiga la comiterea unei ilegalitati.

Legea nr. 372/2005 privind performanța energetica a cladirilor prevede ca „certificatul este eliberat proprietarului, iar proprietarul il pune, dupa caz, la dispozitie potentialului cumparator sau chirias.”

Norma metodologica detaliaza ca “pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere”.

Hotararea Uniunii Notarilor Publici din Romania (UNNPR) vine in contradictie cu legislatie mentionata intrucat recomanda autentificarea contractului de tranzactionare imobiliara fara solicitarea Certificatului de Performata Energetica in cazul in care „cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor", spun auditorii energetici.

“Cei care solicita onorarii importante tocmai pentru asigurarea legalitatii dosarului de tranzactionare, ofera solutii care instiga la comiterea unei ilegalitatii, sfidan legile in vigoare. Reamintim ca tot UNNPR a fost cauza amanarii obligativitatii certificatelor de performanta energetica in luna decembrie 2009”, se mai arata in comunicatul Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si