PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, lichidatorul judiciar al Terra Vision, a scos la vanzare doua blocuri de locuinte din cele trei nefinalizate in complexul rezidential Terra Residence din Voluntari, dezvoltatorul avand datorii de 143 milioane lei, din care 83 milioane lei catre BCR, arata Mediafax.
Firma este in reorganizare, iar pana la finalizarea planului, administratorul judiciar va pastra in intregime conducerea activitatii, avand in vedere ca anterior deschiderii procedurii de insolventa, managementul Terra Vision si-a insusit fraudulos sume care pot depasi 14 milioane de euro, potrivit planului de reorganizare.

In raport se mai mentioneaza ca asociatul majoritar a incasat, in majoritatea cazurilor, contravaloarea avansurilor sau a pretului apartamentelor in numerar, direct de la cumparatori, fara a elibera ulterior chitanta si fara a inregistra aceste sume in contabilitate, iar in unele situatii, acesta a incasat avansul sau pretul apartamentelor direct in conturile sale personale, fara ca, ulterior, sa le restituie firmei in intregime.

Firma este detinuta de Daniel Thomas, care controleaza 90% din partile sociale, si de Sorin Alexandru Balint, cu 10% din capital.

"Contabilitatea a fost tinuta in mod defectuos, in mod deliberat, numeroase tranzactii nefiind inregistrate in contabilitatea debitoarei ca urmare a nefurnizarii documentelor justificative catre firma de contabilitate, iar o suprafata de teren si un numar de patru autoturisme au fost transferate in mod fraudulos", potrivit PwC.

Planul de reorganizare prevede continuarea construirii unuia dintre cele trei imobile nefinalizate si vanzarea a doua imobile, totalizand 315 apartamente.

Valoarea de lichidare s-a considerat a fi cea indicata de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox in raportul de evaluare. Astfel, valoarea de lichidare pentru unul dintre imobile este de 3,7 milioane de euro, iar pentru cel de-al doilea de 5,4 milioane de euro (sume fara TVA).

Pentru cea de-a treia cladire nefinalizata si care nu a fost scoasa la vanzare, sunt necesare fonduri de 3,4 milioane de euro pentru terminarea lucrarilor, sume care vor proveni dintr-un credit de la BCR. Mare parte dintre cele 61 de persoane care au contractat initial apartamente in cele doua blocuri scoase la vanzare au optat pentru o locuinta similara in acest imobil, dupa ce lichidatorul a decis scoaterea lor la vanzare.

Alte 50 de apartamente din al treilea imobil vor fi disponibile pe piata spre vanzare la un pret de 800 de euro/mp, pret recomandat de DTZ Echinox si vor fi vandute cu un ritm lunar de 3-4 unitati.

PwC estimeaza ca in luna a douasprezecea a planului de reorganizare, incasarile din vanzarea apartamentelor vor fi de aproximativ 19 milioane de lei, iar apoi vor varia intre 1 milion si 1,4 milioane de lei lunar, pana in luna a 25-a a planului. La acestea se adauga incasarile din vanzarile de locuri de parcare in numar total de 73. Valoarea totala a incasarilor va fi 1,4 milioane de lei, fara TVA. La acestea s-ar putea adauga si veniturile obtinute odata cu vanzarea cotelor indivize aferente apartamentelor din blocurile finalizate, estimate la o valoare de 440.000 de euro, fara TVA.

"In masura in care acest demers (vanzarea celor doua imobile) nu se va finaliza cu succes, fie din cauza lipsei interesului pietei, fie din cauza unor oferte de pret considerabil inferioare valorii de lichidare, BCR va avea optiunea de a proceda la o conversie a creantei BCR, aflata in sold la acea data, in actiuni. Aceasta optiune se aplica oricaror active aflate in patrimoniul Terra Vision la momentul exercitarii acestei optiuni", se mentioneaza in raport.

Reprezentantii PwC au declarat ca vanzarea se va face prin negociere directa, iar pana acum nu a fost primita nicio oferta.

Proiectul Terra Residence, inceput in luna octombrie 2005, presupunea construirea unui ansamblu rezidential localizat in partea de nord a Capitalei, la 300 de metri de Padurea Boldu-Cretuleasa pe directia Pipera-Scoala Americana, cu acces la viitoarea autostrada Bucuresti-Brasov si la Autostrada Soarelui (Bucuresti-Constanta).

Proiectul este dezvoltat pe o suprafata de teren de aproximativ 20.500 mp si cuprinde sapte imobile, dintre care patru sunt finalizate.

Celelalte trei blocuri se afla in diferite stadii de executie. Proiectul are o suprafata totala desfasurata de 79.087 metri patrati, din care 68.989 metri patrati reprezinta ansamblu rezidential, 2.800 metri patrati spatii comerciale si 4.483 metri patrati parcari subterane.

Complexul cuprinde un numar total de 664 apartamente, din care 272 au fost vandute.

La data de 30 iunie 2010, valoarea avansurilor aferente apartamentelor contractate in complexul Terra Residence platite de catre clienti era de aproape zece milioane de lei.

Terra Vision a contractat doua credite bancare de la BCR, de 2,5 milioane de euro si, respectiv, 20 milioane de euro, ambele in 2006. La data de 30 iunie 2010, Terra Vision mai avea de plata catre BCR suma de 82,9 milioane de lei, echivalentul a 19,8 milioane de euro.

In total, Terra Vision are 116 creditori, valoarea datoriilor ridicandu-se la 142,8 milioane de lei, din care creditori garantati reprezinta 58,08% din datorie, creditorii salariati - 0,002%, creditorii chirografari bugetari - 0,02% si creante chirografare - 41,88%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri