Credite garantate de stat pentru refacerea fatadelor locuintelor

Proprietarii de locuinte vor putea beneficia de credite cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata pentru finantarea lucrarilor de refacere a fatadelor, potrivit unui nou proiect de lege privind cresterea calitatii cladirilor, initiat de MDRT, scrie Mediafax.

Prevederile privind posibilitatea accesarii de credite subventionate si garantate de stat, incluse in proiectul de lege privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, nu se regasesc in vechiul proiect pe aceasta tema, anuntat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) in luna noiembrie a anului trecut.

Prin acest proiect de lege proprietarii - persoane fizice, companii sau institutii - de cladiri care pun in pericol siguranta populatiei sau afecteaza calitatea spatiilor publice urbane trebuie sa ia masuri pentru corectarea deficientelor.

Pentru a putea beneficia de credite, proprietarii nu trebuie sa inregistreze mai mult de doua facturi consecutive neachitate la utilitati.

Conditiile de eligibilitate a finantatorului si a constructorului se vor stabili prin normele de aplicare a legii.
Perioada de rambursare a creditelor este de maximum 5 ani, iar dobanda aferenta va fi suportata de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Orice alte costuri aferente creditului, precum si penalitatile percepute de finantator ca urmare a neplatii ratelor la termenele scadente vor fi suportate de catre beneficiarii imprumutului.

Beneficiarul de credite va garanta prin angajament asumat de catre proprietarii locuintelor unifamiliale sau ai celor din blocurile de locuinte, in calitate de fidejusori, pentru recuperarea sumelor neplatite de beneficiarul de credite, rezultate din executarea garantiilor acordate de FNGCIMM in numele si in contul statului. Membrii asociatiei care achita din surse proprii cota parte ce le revine din lucrarile de interventie nu vor incheia conventii de fidejusiune si nu vor avea calitatea de fidejusori.

Sumele rezultate din executarea garantiilor acordate de FNGCIMM vor fi platite finantatorului de catre Ministerul Finantelor Publice.

Proiectul de lege pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor stabileste lucrarile de interventie, etapele, termenele si modul de finantare a lucrarilor, obligatiile si raspunderile autoritatilor administratiei publice locale si ale detinatorilor cladirilor, precum si sanctiunile aplicabile pentru neindeplinirea/ indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor care le revin.

Lucrarile de vizeaza, printre altele, refacerea zidariilor, peretilor exteriori, acoperisului, tamplariei exterioare, eliminarea igrasiei sau demontarea si remontarea instalatiilor si echipamentelor montate pe fatade.

Termenul general pentru executarea lucrarilor este de 12 luni de la data primirii notificarii si poate fi majorat cu cel mult sase luni.

Finantarea proiectarii si executarii lucrarilor se asigura, pe cheltuiala proprie, de catre detinatorii cladirilor, dar si de la bugetul local, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie.

In cazul in care primariile nu inventariaza cladirile care necesita reabilitari, nu stabilesc zonele de actiune prioritara si nu elaboreaza regulamentele de interventie, pot primi sanctiuni cuprinse intre 8.000 lei si 15.000 lei.

Pe de alta parte, proprietarii care nu contracteaza lucrarile de proiectare si executie sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 8.000 lei.

Proiectul de act normativ a fost publicat marti pe site-ul MDRT, iar observatiile si propunerile pot fi transmise in termen de 10 zile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri