Cererea pentru spatii industriale a crescut puternic anul trecut in zona Bucuresti, fiind inchiriata o suprafata totala de 94.300 mp, de peste doua ori mai mare fata de cea din 2009, de 46.000 mp, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE) Romania.
In al doilea semestru al anului trecut inchirierile au totalizat 39.500 mp, ceea ce reprezinta o crestere cu 190% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009.

"Cateva dintre tranzactiile majore incheiate in S2 2010 au fost: o divizie a companiei Röchling-Automotive, AG&Co in Warehouses De Pauw Pitesti (5.000 mp pre-inchiriere); Geodis Calberson in Prologis Logistic Park (17.400 mp) sau Terwa in Olympian Park Brasov (4.500 mp)", se arata intr-un comunicat al CBRE Romania, potrivit Mediafax.

Piata romaneasca a inchirerilor pe acest segment este dominata de zona Bucuresti, unde au fost incheiate 53% din tranzactii, din care 70% sunt localizate in vestului orasului. Ca volum de tranzactii, Capitala este urmata de Timisoara (21% total), Oradea (13%) si Ploiesti (7%).

"Nivelul chiriei prime pentru Bucuresti in S2 2010 a fost de 4,15 euro/mp/luna. Chiriile efective nete sunt la un nivel mai scazut, intrucat numarul stimulentelor si al reducerilor de chirie oferite de dezvoltatori chiriasilor a crescut in ultimele 6 luni. In prezent randamentul prime este de 10,25% si sunt premise pentru alte scaderi ale acestui indicator, intrucat interesul pentru produse imobiliare de top creste, inclusiv pentru cele industriale. Majoritatea tranzactiilor o reprezinta facilitatile de productie, cu interes scazut pentru revanzare", se precizeaza in comunicat.

Nivelul spatiilor noi livrate in Romania in semestrul al doilea din 2010 (50.800 mp) este comparabil cu cel inregistrat in primele sase luni ale anului (56.000 mp).

Piata spatiilor ocupate de proprietar reprezinta o parte considerabila a segmentului de livrari, in semestrul al doilea din 2010 alti 20.000 mp de acest tip fiind livrati in Sibiu.

In total, in 2010 in Romania oferta de spatii industriale noi a ajuns la 88.300 mp, plus alti 20.000 mp de spatii ocupate de proprietar. Intregul volum al spatiilor livrate in 2010 a fost aproape egal distribuit intre Bucuresti, Ploiesti si Timisoara.

Pentru 2011 compania de consultanta imobiliara estimeaza ca expansiunea activitatilor logistice si de productie va avea loc in orase importante ca Ploiesti, Cluj-Napoca, Timisoara si Arad, in timp ce in Bucuresti activitatea de dezvoltare se va concentra pe facilitatile deja operationale.

Cererea pentru terenuri destinate facilitatilor industriale este in crestere, in special atat in zone bine cunoscute (autostrada Bucuresti - Pitesti), cat si in zone in dezvoltare, ca Ploiesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri