Bucurestiul conduce clasamentul celor mai poluate orase din Romania, din punct de vedere fonic, circa 85% din populatie fiind afectata de zgomotul prea intens, sustin reprezentantii companiei Enviro Consult, unul din cei mai importanti auditori romani in domeniul masuratorilor acustice.
Astfel, circa 85% dintre locuitorii Capitalei sunt afectati de zgomotul care depaseste pragul de 55 decibeli, nivel optim indicat de Uniunea Europeana.

Blocurile cu iesire la marile bulevarde si apartamentele amplasate la etajele inferioare sunt cele mai expuse, afirma cei de la Enviro Consult.

Topul celor mai poluate zone ale Bucurestiului, din punct de vedere fonic, este condus de Bulevardul Magheru, cu zona de referinta Teatrul Nottara. Pe locurile urmatoare se afla zona Oltenitei, Bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasdeu), Bulevardul Ghencea si Pantelimon (zona Morarilor).

“Unele dintre cele mai linsitite strazi din Bucuresti sunt cele aflate in spatele blocurilor din cartierele Drumul Taberei, Rahova, 1 Mai, precum si in cartierele Primaverii si Giulesti”, afirma Bogdan Lazarovici, director executiv al Enviro Consult.

La nivel national, in topul celor mai poluate orase, Bucurestiul este urmat de Constanta, unde 76% din populatie este afectata, de Cluj-Napoca (64% din populatie), Brasov si Ploiesti, fiecare cu 61% din populatie, Galati (55%) si Timisoara, unde 49% din populatie este afectata de zgomotul peste 55 decibeli.

La polul opus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata. Calculul are la baza raportul dintre numarul de locuitori dintr-un oras expusi la un nivel de zgomot de peste 55 decibeli si numarul total de locuitori ai orasului, inmultit cu 100.

“La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2,9 milioane de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare, ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica”, a adaugat Bogdan Lazarovici.

Pana la jumatatea anului viitor, 25 de orase in Romania, cu populatie de peste 100.000 de locuitori, vor trebui sa prezinte autoritatilor europene harti de zgomot, care sa indice nivelul poluarii fonice. Costul unei harti de zgomot este cuprinsa intre 25.000 de euro pentru un oras precum Oradea si ajunge la un milion de euro in cazul Bucurestiului, afirma reprezentantii Enviro Consult.

Firma Enviro Consult a fost infiintata in anul 2003 si a afisat pentru anul 2009 o cifra de afaceri de circa 585.000 euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. Printre clientii firmei se numara primariile din Bucuresti, Ploiesti, Cluj-Napoca, Galati, Craiova, precum si CFR, Automobile Dacia si Arctic.

Cat de expusi sunteti la zgomot in localitatea in care locuiti? Care credeti ca sunt solutiile pentru a reduce nivelul de poluare fonica? Comentati aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri