Bucurestiul este pe primul loc in functie de profiturile generate de investitiile in proprietati din sectorul de retail intre 2011 si 2015, cu un nivel de aproape 20% pe an, potrivit studiului DTZ Fair Value Index, care masoara gradul de atractivitate pentru investitii al pietele comerciale la nivel european.

Pentru Moscova se estimeaza profituri anuale de 15%, iar pentru Budapesta de peste 10%. La polul opus se afla Londra, Munchen, Glasgow, Frankfurt, fiecare cu cate 5% pe an, scrie Mediafax.

"La fel ca si segmentul birourilor, profiturile pe piata de retail din Europa sunt determinate in primul rand de venituri. In acest sens, pietele cu cel mai mare yield (randamente ale investitiilor), respectiv Bucuresti, Moscova si Budapesta ofera cele mai mari profituri", se arata in studiul citat.

Pentru pietele mai mature se asteapta la niveluri moderate, dar stabile, ale profiturilor in urmatorii cinci ani.

Citeste si:

De asemenea, autorii studiului apreciaza ca in Bucuresti si Budapesta este previzibila o crestere a chiriilor, in conditiile in care cele doua piete au fost "lovite" semnificativ de criza, atingandu-se insa cele mai mici niveluri.

"Cu o oarecare intarziere fata de principalele piete europene, cu precadere datorita rigiditatii sistemului bancar, Romania da semne de intrare intr-o perioada «fierbinte», mai ales pentru proprietatile prime din sectoarele de retail si birouri", spune Bogdan Sergentu, seful departamentului de evaluare al DTZ Echinox.

Desi Romania prezinta potential din ce in ce mai mare pentru investitii si oportunitati reale ca tranzactiile sa se concretizeze, piata ramane subtire, cu un numar limitat de proprietati prime disponibile pentru investitii, incheie el.