Toate sectoarele din Bucuresti, cu exceptia sectorului 2, au depasit in medie cu 15% pana la 230% standardele de cost aprobate de MDRT pentru reabilitarea termica a locuintelor, in sectorul 1 existand un bloc unde costurile au fost de opt ori mai mari decat cele calculate de minister.
Anul trecut, din creditele bugetare alocate programului national multianual privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte, MDRT a finantat continuarea actiunilor incepute in 2009, in limita creditelor de angajament alocate fiecarei sector, conform Mediafax.

"Tot in anul 2010, pentru a nu mai exista diferente foarte mari de costuri intre o localitate si alta sau intre un sector si altul, ministerul a initiat un act normativ privind stabilirea unor standarde de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice, inclusiv pentru reabilitari termice”.

Costurile medii, conform standardelor de cost aprobate pentru un imobil sunt de 2.035 de euro, fara TVA, pentru un apartament cu o camera, cu suprafata de 37 metri patrati, 2.860 de euro, fara TVA, in cazul unui apartament cu 2 camere, de 52 metri patrati si 3.630 euro, fara TVA, pentru apartament 3 camere, de 66 metri patrati", au declarat reprezentantii MDRT, care au adaugat ca la calcule s-a tinut cont de un cost mediu pe metrul patrat util de 55 de euro, fara TVA.

Potrivit datelor MDRT, in sectorul 1 au fost reabilitate termic anul trecut 1.170 de apartamente din 30 de blocuri, in urma unei investitii de 42,6 milioane de lei (aproximativ 10,1 milioane euro).

Sectorul detine si recordul la valoarea investitiei pe apartament, respectiv o medie de aproape 31.000 de euro pentru fiecare dintre cele 12 apartemente aflate intr-un bloc pe Bulevardul Dacia, numarul 26.

Impartind valoarea totala la numarul de apartamente, reiese o medie de peste 8.600 de euro pentru fiecare apartament reabilitat in sectorul 1.

In sectorul 2 suma platita pentru asrfel de lucrari a fost de 61,6 milioane de lei (14,6 milioane de euro). Au fost reabilitate, astfel, 6.853 de apartamente in 109 blocuri, la un pret mediu de 2.153 euro pentru o locuinta.

In sectorul 3 au fost reabilitate termic 1.574 de apartamente in 18 blocuri. Tinand cont de valoarea totala a investitiei, care depaseste 29,4 milioane lei (aproximativ 6,97 milioane euro), valoarea medie a cheltuielii pentru un apartament este de 4.428 euro.

In sectorul 4 au fost reabilitate cele mai putine locuinte, respectiv 548, in 11 blocuri, iar valoarea totala a investitiei a fost de 10,5 milioane de lei (2,5 milioane euro). Media investitiei intr-un apartament este de 4.570 euro.

Sectorul 5 detine locul 2 din punct de vedere al pretului reabilitarii unei locuinte. Un numar de 27 de apartamente din strada Ion Urdareanu au fost reabilitate termic la un pret mediu de 24.375 euro pe unitate. In cele 1.261 de apartamente din 25 de blocuri s-au investit 40,8 milioane lei (9,7 milioane lei), ceea ce reprezinta o medie pe unitate locativa de 7.667 de euro.

Peste 40,6 milioane de lei (9,6 milioane de euro) au fost investiti in reabilitarea a 2.312 locuinte din 27 de blocuri in sectorul 6, ceea ce reprezinta o medie pe apartament reabilitat de 4.169 euro.

Ordonanta de Urgenta 18/2009 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit multietajate stabilieste ca lucrarile sa fie finantate in proportie de 50% din bugetul de stat, prin Minsterul Dezvoltarii Regionale si Turismului, 30% din buget local, prin Consiliul Local, restul de 20% fiind contributia proprietarului.

In anumite situatii, Consiliul Local poate finanta si cota care revine proprietarului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri