13 Martie 2020

România începe să folosească TESTELE RAPIDE pentru depistarea coronavirusului în INSTITUȚII



Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că testele rapide pentru depistarea coronavirusului încep să fie folosite și în România pentru cazurile cu mulți contacți și cu probabilitate mare de infectare și în special acolo unde există suspiciunea de contaminare a personalului din instituții, care trebuie să rămână funcționale.

În prezent, testarea pentru coronavirus se desfășoară în două spitale din București, precum și la Cluj, Timișoara, Craiova, Iași, Constanța și Brașov, unde există câte un aparat PCR, care aplică o metodă biochimică de sinteză numită reacție de polimerizare în lanț. Testarea durează însă 3-4 ore, potrivit G4Media.

Nelu Tătaru a precizat că mai există un astfel de aparat la Direcția de Sănătate Publică Iași și încă 23 la ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), folosite de autoritate în depistarea gripei aviare de exemplu, deoarece coronavirusurile se manifestă în primul rând la animale.

De asemenea, ministerul a cerut tuturor spitalelor să achiziționeze câte un astfel de aparat, care este decontat din bugetul Ministerului Sănătății, prin programul național de combatere a bolilor transmisibile.

”Interesul nostru este să creștem capacitatea de testare, care ne va folosi și în viitor, pentru alte epidemii”, a subliniat Tătaru.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a subliniat că România este în grafic cu măsurile de prevenție, carantină și izolare, astfel încât să evite un scenariu similar cu ceea ce s-a întâmplat în Italia.

În altă ordine de idei, aceste teste rapide nu sunt atât de precise în primele zile de la infectare precum cele clasice. Un test rapid (diferit de cel efectuat prin metoda PCR) se poate face pe loc, în 15 minute. Rezultatele sale nu sunt 100% sigure, precum în cazul testării clasice de laborator. În cazul testului rapid rata de coincidență pozitivă este de 75%-85% în 4-10 zile de la infectare și de 90%-100% în 11-24 de zile de la infectare.



Citeste si