Medicii de familie din România ar avea nevoie de un milion de măști chirugicale pe lună, astfel încât să poarte câte una pe zi. Obișnuiți să se descurce singuri, pandemia i-a făcut dependenți de stat, mai ales în condițiile în care legea spune să le ofere măști și pacienților. ”Am avut discuții cu Ministerul Sănătății și promisese că ne va da 200.000 măști. Până în momentul de față nu s-a întâmplat această donație”, a declarat pentru wall-street.ro dr. Raluca Zoițanu, președinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Spune că problema statului stă în dificultatea de a face achiziții, pentru că nu au experți. Deocamdată, medicul își pune speranțele în companiile românești, care au primit ajutoare pentru achiziționarea unor linii de producție de măști: ”Bănuiesc că vor mai fi și altele”.

”Noi am estimat că am avea nevoie de circa un milion de măști chirugicale pe lună pentru toate cabinetele de medicina familiei, astfel încât să putem să purtăm câte o mască pe zi (medicul, asistenta, îngrijitoarea) și să avem să le dăm și pacienților. Algoritmul de raportare a cazurilor suspecte către Direcția de Sănătate Publică precizează că trebuie să dăm mască pacienților care tușesc, au febră, care au un istoric al călătoriilor în afara țării sau care au avut contact cu persoane confirmate ca fiind pozitive și să sunăm la 112 ca să vină să îi ia cu izoleta”, a declarat dr. Raluca Zoițanu, președinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Aceasta povestește că medicii de familie sunt obișnuiți să se descurce singuri, însă într-o situație de pandemie statul are obligația să asigure tuturor unităților sanitare materiale, mai ales în condițiile în care se dă o lege care spune că medicii de familie trebuie să dea măști și pacienților.

Vezi și: CORONAVIRUS | Unifarm, despre materialele sanitare de care are nevoie sistemul medical: Astăzi au intrat în țară un milion de măști venite din Turcia

”Am avut discuții cu Ministerul Sănătății saptămâna trecută, a spus că reușiseră să cumpere un mililon de măști și promisese că va da 200.000 măști. Până în momentul de față nu s-a întâmplat această donație, nu știu când se va întâmpla”, a completat dr. Raluca Zoițanu.

Până să primească măști de la stat, au învățat să și le confecționeze singuri

De asemenea, medicul spune că li s-a oferit varianta să cumpere de la Unifarm, iar Societatea Națională de Medicina Familiei a solicitat o oferă de preț. Comanda minimă la Unifarm este de 300 de măști chirurgicale la 3.13 bani masca.

”Ne-au spus că trebuie să facă achiziții pentru că nu aveau măștile pe stoc. Așteptăm să primim factură de la ei pentru a face comandă”, a explicat dr. Zoițanu.

Totodată, medicii de familie au primit asigurări de la minister că vor fi dotați prin Direcția de Sănătate Publică. Până atunci, au învățat cum să și le confecționeze singuri, din bumbac, cu un filtru improvizat.

”Problema pe care o bănuim noi este dificultatea în achiziție. Statul nu prea are experți în achiziții care să poată să găsească repede pe piețele externe produsele necesare și să le comande”, explică președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

De asemenea, medicul își pune speranțele și în companiile românești, care au primit ajutoare pentru achiziționarea unor linii de producție de măști. ”Bănuiesc că vor mai fi și altele. Undeva în următoarele săptămâni va începe producția chiar în România”, mai spune aceasta. ”Sperăm că în momentul în care producătorii vor avea primele loturi, furnizorii cu care colaborăm în mod recurent vor apela la ei și vor avea astfel stocuri de produse”, completeaza medicul de familie.

În acest moment, în cabinetul personal, Raluca Zoițanu are măști pentru 2-3 săptămâni, la fel și produse de dezinfecție.

”Avem probleme cu angajatorii care trimit la cabinet orice răceală pentru o adeverință cum că nu are coronavirus”

Întrebată dacă cum gestionează cabinetele de familie situația generată de coronavirus, dr. Raluca Zoițanu spune că se face un triaj prin programarea prin telefon a pacienților.

”Depinde cum a fost organizat cabinetul până acum. În măsura în care acesta a lucrat cu programări telefonice pacienții sunt învățați așa și sună înainte. Mai sunt și persoane obișnuite să vină la ușa cabinetului, dar mulți medici au pus afișe prin care își roagă pacienții să sune înainte. Atunci reușim să facem un triaj”, explică medicul.

Mai greu este la cabinetele din mediul rural, unde nu s-a practicat până acumprogramarea telefonică. Cu toate acestea, fiind vorba de comunități mai mici, oamenii sunt instruiți de medici să aștepte în curte, la distanță între ei.

”Nu avem încă multe cazuri care să respecte definiția de caz de la Ministerul Sănătății privind simptome de coronavirus, dar ne așteptăm ca în următoarele săptămâni să fie mai multe. Pentru moment sunt foarte multe viroze de sezon și gripe, plus că avem probleme cu angajatorii care, din dorința de a-și proteja ceilalți angajați sau clienții, trimit orice răceală, orice tuse la medicul de familie pentru o adeverință cum că nu are coronavirus”, explică președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie este o federaţie patronală cu caracter non-profit, apolitic si neguvernamental care își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a dialogului social și este afiliatăConsiliului Național alÎntreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. FNPMF reuneşte organizaţii patronale județene ale medicilor de familie și s-a constituit în anul 2009 în scopul reprezentarii, susținerii, apărării și promovării intereselor cabinetelor de medicină de familie, organizațiilor patronale asociate, în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice sau fizice, atât în plan național cât și în plan internațional, pentru creșterea competitivității acestora.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, alături de Asociația Dăruiește Viață, de Colegiul Farmaciștilor din România și de Asociația Farmaciilor Independente Ethica, a creat un grup de lucru prin care cer autorităților să stopeze birocrația care blochează sistemul și pune în pericol viața oamenilor.

Printre măsurile solicitate autorităților, se numără și intensificarea acțiunii diplomatice pentru a derula proceduri de achiziții guvernamentale de materii prime și / sau echipamente din țările care au disponibilitate (ex. China, Germania) și pentru a securiza livrarea echipamentelor necesare achizitorilor români. Astfel se va permite:

  • Suplimentarea achiziției de aparate de ventilație (pe lângă cele 200 anunțate), destinate pacienților în stare gravă. Se estimează că România are nevoie de aprox. 5.000 aparate, dar dispune momentan de aprox. 900.
  • Achiziția și distribuția rapidă în teritoriu a unui număr suficient de mare echipamente de protecție complete și adecvate pentru tot personalul medical, încât cadrele medicale, de la toate nivelurile de asistență medicală, să fie protejate. Crearea unui sistem funcțional de furnizare a acestora, pe termen mediu.
  • Creșterea capacității de testare a României, conform recomandărilor OMS, în condițiile în care în România au fost făcute doar 4.670 teste până la 18.03.2020 (ora 20:00), în timp ce în Austria, o țară cu o populație mai mică de jumătate decât cea a României a efectuat peste 10.000 de teste (până la 17.03.2020)
  • Obținerea de schimburi de experiență online și / sau personal specializat din țări care s-au confruntat cu epidemia (ex. China) pentru dezvoltarea de protocoale de lucru și proceduri operaționale adaptate la pandemie

Sursa foto: Image by Darko Stojanovic from Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri