A fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică, potrivit Agerpres.

Este vorba de pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18 martie la UPU din cadrul Spitalului Filiaşi şi transferat în aceeaşi dată la SCBI Craiova.

Bărbatul din Filiași s-a întors în România pe 6 martie. Potrivit sursei citate, pacientul avea afecţiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).

"Este foarte important de menționat că pacientul era contaminat, NU infectat, adică nu prezenta niciun simptom coronavirus. Moartea a avut loc din cauza cancerului de care acesta suferea, nu din cauza coronavirus sau a unor complicații cauzate de coronavirus. Pacientul se întorsese din Franța, acolo fiind contaminat", a declarat, la TVR, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals.

CORONAVIRUS | Care este situația actuală în România

În România, la data de 21 martie, erau confirmate 367 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv, 52 au fost declarate vindecate și externate (36 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).

Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv, 52 au fost declarate vindecate și externate (36 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, transmisă ieri, 20 martie, ora 13.00, au fost înregistrate alte 59 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între un an și 74 de ani. La ATI, în acest moment, sunt internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.207 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 55.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Acestui bilanț se adaugă primul deces al unei persoane contaminate cu COVID-19, un bărbat venit în România pe 6 martie și internat pe 18 martie la Spitalul Filiași. Acesta suferea de afecțiuni foarte grave, fiind în stadiu terminat de cancer.

O nouă informare a autorităților în legătură cu numărul infecțiilor este așteptată duminică, la ora 13.

CORONAVIRUS | Noi măsuri restrictive în România

Aseară, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu au anunțat noi măsuri legate de epidemia de coronavirus. Noile măsuri legate de epidemia de coronavirus sunt adoptate prin ordonanță militară.

În contextul răspândirii epidemiei cu COVID-19, precum și a faptului că românii nu respectă recomandarile de izolare și respectare a carantinei, autoritățile au înăsprit măsurile de siguranța.

Astfel, cabinetele de mediciă dentară și-au suspendat activitatea, cu excepția cazurilor de urgență maximă. Centrele comerciale, cu excepția magazinelor alimentare, își suspendă activitatea. Este vorba despre mall-uri, care se închid. Rămân deschise doar hypermarketurile și magazinele alimentare.

Ordonanța limitează și deplasările. Astfel, se evită formarea unui grup (prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună) și sunt recomandate ieșirile În intervalul orar 06.00 – 22.00, doar în anumite situații:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4 (mai sus).

De asemenea, se restricționează intrarea străinilor în România, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine. Exact cum cetățenii români tranzitează acum Ungaria.

Totodată, autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

Nu în ultimul rând, slujbele religioase se fac online.

Sursa foto: SamaraHeisz5 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri