700 de rezidenți au fost chemați miercuri la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) pentru a fi instruiți cu privire la procedurile ce trebuie urmate în cazul suspiciunilor sau pacienților confirmați cu coronavirus. ”Li s-a zis sa vină cu antibacterianul de acasă, la fel și cu maștile și mănușile de protecție”, povestește o sursă pentru wall-street.ro, toate acestea în timp ce numărul cadrelor medicale infectate cu COVID-19 a ajuns la 153.

Rezidenții care vor răspunde la Telverde creat special pentru COVID-19 vor sta 50 într-o cameră, timp de 5 ore, la subsolul de la Arena Națională.

”Sunt 3 ture de câte 5 ori pe zi, în intervalul 08:00-13:00, 13:00-19:00 cu o oră pauză și 19:00-23:00, turele de noapte urmând a fi alocate celor de la INSP”, precizează sursa citată. Aceștia vor fi chemați o dată la 3-4 zile cu rapoarte de completat în afara celor 5 ore, rapoarte care trebuie completate tot acolo.

”Au propus către INSP să lucreze dintr-o școală, unde să fie câte 5 într-o clasă, mai ales că acum toate școlile sunt închise”.

În această situație se confruntă rezidenți de la dentară, alergologie, diabet, medicina muncii și igienă, cărora li s-a cerut să vină de acasă cu măști, mănuși și dezinfectant, pentru că INSP nu are.

”S-a vorbit despre ce au ei la dispoziție acolo. Nu au dezinfectat, nu există dotările de facilitare a muncii, asta li s-a zis. Li s-a zis sa vină cu antibacterianul de acasă, la fel și cu maștile și mănușile”, arată sursa citată.

În ceea ce privește instructajul primit, rezidenții au fost instruiți să preia apelul, dar să nu ofere informații medicale. Dacă întrebările devin de natură medicală, apelanții trebuie direcționați către DSP.

”Nu își pot profesa experiența de niciun fel, doar răspund la telefoane în numele ISU. Este vorba despre un dosar cu șină în care li s-a scris un script din care ei recită”, mai spune sursa citată.

"Nu suntem într-un spital, nu suntem oameni bolnavi aici, nu înțeleg de ce sunteți revoltați"

Mai multe persoane s-au plâns în cursul zilei de ieri de condițiile în care ar urma să lucreze rezindeții în perioada următoare.

”Mesaj pentru colegii medici din toate specialitățile : if you act like a oaie, lupii will come. Combinezon protecție biologică oferit de Ministerul Sănătății. Glumă! Măști și mănuși aduse de acasă. 700 de rezidenți chemați în aceleași săli în interval de 4-5 ore, claie peste grămadă.

Să nu aveți impresia că există dezinfectanți și alte articole necesare protecției în spitale Medici epidemiologi care și-au greșit meseria.

"Nu suntem într-un spital, nu suntem oameni bolnavi aici, nu înțeleg de ce sunteți revoltați" - explicație

Se minte poporul cu televizorul! Stați în casă, e jale!”, scrie o tânără pe pagina personală de Facebook.

Wall-Street.ro a cerut un punct de vedere din partea Institutului Național de Sănătate Publică, care va fi publicat pe site atunci când îl vom primi.

Sursa foto: Facebook / Alice Aura

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri