31 Martie 2020

Solidaritatea Sanitară, avertisment pentru medicii infectați: Nu mai lucrați, riscați dosar penal!



Federația "Solidaritatea Sanitară" recomandă salariaților din Sănătate să nu lucreze dacă știu că sunt infectați, deoarece există riscul de a transmite boala pacienților și colegilor.

"Situația se încadrează perfect pe prevederile art. 352 alin. 3 Cod Penal - infracțiunea de zadarnicire a combaterii bolilor," scrie "Solidaritatea Sanitară", într-o postare pe Facebook.

Federația precizează că medicii și asistentele au dreptul la protecția propriei stări de sănătate, un drept fundamental, ce nu este suspendat.

"Nimeni nu va poate obliga să renunțați la acest drept. Sunteți singurii care pot decide asta. Decizia însă presupune asumarea consecințelor," mai arată "Solidaritatea Sanitară."

Echipamentele individuale de protecție sunt excepția de la regulă

Pentru cadrele medicale care sunt infectate, dar care doresc să lucreze în continuare, "singura excepție ce poate fi luată în considerare o constituie utilizarea echipamentelor individuale de protecție, în cantitatea și la standardele de referință."

În cazul în care cadrele medicale infectate cu COVID- 19 sunt obligate de șefi să lucreze, "Solidaritatea Sanitară" arată că "cine va obligă să faceți asta va instigă la încălcarea prevederilor legale."

"De asemenea, decizia dvs. aduce în discuție situația de malpraxis, orice pacient afectat având dreptul să va solicite despăgubiri.

Obligația noastră este să va informăm, indicându-va consecințele. Decizia va aparține. Politicienii vin și pleacă. Răspunderea individuală rămâne," concluzionează "Solidaritatea Sanitară".



Citeste si