Criza Coronavirus pune la încercare sistemele de funcționare ale întregului aparat de stat, dar și ale organismului uman. wall-street.ro menține permanent legătura cu oameni avizați în diferite domenii (psihologi, nutriționiști etc), care ne ajută cu sfaturi pentru depășirea Stării de Urgență.

În continuarea menținerii unei alimentații sănătoase, Daniel Petre, tehnician nutriționist și instructor sportiv, ne dezvăluie alte câteva ponturi legate de echilibrul alimentar.

”O alimentație bogată în fructe și legume proaspete poate îmbunătăți statusul antioxidant, protejând plămânii contra substanțelor iritante sau alergene (histamine, bradikinine)”, a declarat Daniel, pentru wall-street.ro.

Ce înseamnă acest lucru mai exact?

  • Sucurile din fructe și legume verzi, bogate în clorofilă, sunt adevărați aliați ai organismului în această perioadă. Spre exemplu, putem face un suc din ananas, spanac și măr sau pătrunjel.
  • În astfel de cazuri, de regulă, există un nivel scăzut de vitamina C, iar organismul necesită un aport alimentar crescut al acestui factor biologic activ, care se găsește în cantități remarcabile în citrice, pătrunjel, măceșe, mere, legume crucifere (broccoli, varză, varză de Bruxelles, conopidă), cătină etc.
  • Fructele, legumele și cerealele sunt surse prețioase de magneziu, necesar relaxării musculturii respiratorii.
  • Quercitina este un antioxidant antiinflamator, antihistaminic (are rol antialergic), care se găsește în: ceapa roșie și galbenă, mere, căpșuni, coacăze,agrișe, afine, zmeură, mure, merișor, varză, conopidă, aronia, ceai negru, broccoli, fructe oleaginoase (nuci sau alune).
  • Rozmarinul are efecte de protecție și antiinflamatori asupra plămânilor.
  • Ghimbirul este bogat în antioxidanți, zingeron, gingerol, care sunt foarte utile în cazul infecțiilor tractului respirator superior (tuse sau bronșită).
  • Ceapa este sursă de flavonoizi, bogată în quercitină și glicozide, cu efect antihistaminic și antitrombotic.
  • Usturoiul are proprietăți antivirale și antibacteriene.
  • Tinctura de propolis este un excelent antiviral, antiinflamator, analgezic, antimicrobian și imunostimulator.
  • Mierea cu cătină conține vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C, E, F, K, P, beta-caroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu. Toate acestea reglează sistemul endocrin și susțin sistemul imunitar.
  • Sunt recomandate lichidele (minimum 8 pahare de apă/ zi), supele și ceaiurile (gențiană, tei sau flori de soc).

Daniel ne amintește și de stresul cauzat de teama de coronavirus sau lipsa unor venituri, în prezent. Acesta poate fi combătut prin câteva activități sportive, moderate, care pot fi făcute la domiciliu. Câteva minute (20-30 minute) de Yoga sau Pilates, în funcție de starea de sănătate și capacitatea de efort a fiecăruia, vor stimula sistemele limfatic, circulator și respirator. În plus, ne vom bucura de o mai bună odihnă și un somn mai profund.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri