România are peste 3 milioane de pacienți cronici și peste 200.000 de bolnavi de cancer. Cu toții au aflat săptămâna trecută că sunt pe cont propriu, după ce au fost suspendate internările, tratamentele și investigațiile medicale care nu reprezintă urgențe și pot fi reprogramate. ”Pacienții cu afecțiuni cronice vor avea aceste afecțiuni în continuare, cărora li se adaugă riscul infecției cu coronavirus”, atrage atenția dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, care a vorbit, pentru wall-street.ro, despre situația pacienților cu boli cronice, în plină pandemie de coronavirus.

”Pacienții cu afecțiuni cronice vor avea aceste afecțiuni în continuare, cărora li se adaugă riscul infecției cu coronavirus. În plus, anumite afecțiuni creează un risc suplimentar în tratamentul pentru Covid 19” explică dr. Leventer, fondatoarea Centrului Dr. Leventer și membră a Asociației Medicilor Independenți.

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă bolnavii cronici în perioada crizei de coronavirus?

În categoria “comorbidități“ - afecțiuni care sunt prezente simultan la aceeași persoană - intră pacienții cu diabet zaharat, cardiopatie, hipertensiune dar și cu alte forme de îmbolnăvire. Totodată, din punctul de vedere al dermatologului problemele intervin la pacienții care se află pe medicație imunosupresoare care favorizează o formă mai gravă de Covid 19.

”În această categorie sunt pacienții aflați pe tratament cronic cu cortizon pe cale orală, adică pacienții cu pemfigus sau lupus sau pacienții cu psoriazis aflați pe terapie biologică, pentru care se indică fie scăderea dozelor, fie tratament intermitent, medicul curant fiind nevoit să ia o decizie”, explică dr. Leventer.

Tumorile cutanate devin urgență doar dacă sunt sângerânde. Totuși, în situația particulară a melanomului malign și a altor câteva tumori cu evoluție rapidă și gravă, cum este tumora Merkel, se recomandă urmărirea protocoalelor terapeutice clasice. ”Adică biopsie pentru diagnostic și operație în regim de urgență respectând toate normele noi de protecție împotriva Covid 19. În Germania, de exemplu, o colegă mi-a spus că se continuă tratamentul pacienților cu carcinoame cutanate și melanoame”.

Care sunt soluțiile? ”Deciziile de tratament se iau prin asumarea răspunderii individuale”

În lipsa protocoalelor de lucru, medicii urmăresc ”cu înfrigurare” relatările colegilor lor din străinătate care se confruntă de mai mult timp cu noua boală, spune medicul dermatolog. Totodată, deciziile de tratament se iau prin asumarea răspunderii individuale.

„În acest moment, inclusiv tratamentele recomandate pentru Covid-19 sunt ”off label” și se bazează pe observații de eficiență din diferite focare de boală, în special China”, mai spune sursa citată.

Ce trebuie să știți, însă, este că această nouă viroză respiratorie nu se transmite prin piele, suprafața cutanată expusă la picăturile virale fiind doar un vector. De aceea se recomandă cu atâta insistență spălarea cu apă și săpun care reușește să “topească” învelișul lipidic viral și să inactiveze microparticulele.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog

Există afecțiuni dermatologice care pot fi temporizate pentru că nu au gravitate: acneea, dermatita seboreică, alopecia, dermatita atopică și multe altele care nu constituie un risc vital. Însă altele pot deveni brusc urgențe medicale, mai spune dr. Leventer. ”Urticaria și edemul Quinque necesită tratament rapid, dacă se produc. Aceste forme de alergie gravă pot fi induse de exemplu de consumul de antiinflamatorii administrate în această perioadă”.

Ce se întâmplă cu pacienții cronici scoși acum din spitale?

Vom ști doar când această criză se va termina și vom putea trage concluzii. Lista de urgențe medicale este destul de restrictivă în această perioadă de carantină și suntem obligați să o respectăm chiar și noi, cei care lucrăm doar în sistem privat.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog

Potrvit sursei citate, aceasta listă emisă prin ordin militar scoate din discuție, de exemplu, cancerele de orice fel, dar menține tratamentul celor aflați în această situație.

Vă puteți imagina stresul unui pacient asupra căruia planează o suspiciune de cancer sau are deja acest diagnostic dar nu poate începe un tratament! Sunt cu certitudine mulți pacienți care au nevoie de ajutor medical în timp real”, atrage atenția medicul dermatolog.

În această perioadă, clinicile private și chiar și cele de stat s-au organizat și oferă servicii de consultanță online sau servicii de telemedicină, are sunt acceptate ca servicii de triaj și de “sfat medical”. Asta pentru că nu există o legislație dedicată.

În ceea ce privește dermatologia, telemedicina ar putea fi ușor implementată pentru că aproape toată lumea folosește un telefon mobil cu o cameră foto, explică medicul. ”Chiar dacă diagnosticul nu e unul de certitudine, ci doar unul orientativ, ne-ar ajuta mult să micșorăm presiunea pe consultațiile directe și să selectăm pacienții care au nevoie de medicul specialist mai repede”.

Cum ar trebui să fie soluționată această problemă?

În ultima lună, toate serviciile medicale au suferit o regândire dramatică. S-au transformat spitale, s-au prioritizat unele servicii în defavoarea altora, tot efortul concentrându-se pentru stăvilirea acestei boli noi și salvarea a cât mai mulți oameni. Dr. Leventer este de părere că va trebui să trăim cu această infecție mulți ani de acum încolo, iar medicii vor învăța atât cum să trateze boala, dar și cum să lucreze ținând cont de regulile de protecție.

Urmăresc relatările colegilor români care lucrează în spitalele din străinătare și regulile sunt aproape aceleași. Probabil că vom trăi cu această infecție mulți ani de acum încolo, ne vom imuniza treptat pe măsură ce populația va trece prin ea sau vom învața cum să o tratăm. Ne vom întoarce la specialitățile noastre și ne vom trata în continuare pacienții ținând cont, mai mult ca niciodată, de regulile de protecție și separare a circuitelor în funcție de boli, vom prețui ce avem bun și sper că lumea medicală va avea din această experiență un plus de respect din partea societății, așa cum merită din plin.

Dr. Mihaela Leventer

Ce aspecte trebuie luate în calcul pentru a minimiza numărul victimelor colaterale pe care le face COVID-19?

”În această criză am intrat cu toții, servicii medicale și alte feluri de servicii și nicio categorie socială nu scapă neafectată”, precizează medicul dermatolog.

Cum minimizăm efectul Covid 19? Ascultăm în primul rând autoritățile, spune aceasta, pentru că disciplina socială este salvatoare în această perioadă.

”Din punctul de vedere al managementului unei clinici private, am implementat toate regulile cerute și chiar mai mult pentru că ne pasă nu numai de pacienții noștri ci și de sănătatea angajaților noștrii. Chiar dacă uneori regulile noi au fost aspre și supravegherea asupra implementării a fost intensă, știu că doar în felul acesta ne putem salva un loc de muncă pe termen lung”, spune dr. Leventer.

Comandamentul de criză a luat o decizie grea de concentrare a serviciilor medicale spre spitalele de stat de linie principală și secundară și a scos din discuție spitalele private și ambulatoriile conexe. Asta înseamnă că au scos din spitale bolnavii cronici în încercarea disperată de a face locuri. A interzis alte servicii medicale - altele decât cele de urgență - atât la stat cât și la privat. La aceasta se adaugă carantina care împiedică mișcarea liberă a populației. Prin urmare chiar și privații care nu împart angajații cu cei din spitalele de stat au fost obligați să-și reducă sau întrerupă activitatea.

”Cred că o nuanțare ar fi fost binevenită dacă noi, cei din clinicile private, eram lăsăți sa deservim restul populației măcar între anumite ore. Probabil că după încetarea perioadei de carantină ne vom relua lucrul măcar pentru situațiile care nu suferă amânare, cum sunt pacienții canceroși sau cei cu afecțiuni grave, altele decât cele de urgență”, conchide dr. Mihaela Leventer.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri