Premierul Ludovic Orban a vorbit, miercuri, într-un interviu la Europa FM, despre lipsa materialelor necesare în spitale, spunând că este penurie la nivel mondial și că autoritățile fac „eforturi disperate” pentru a asigura stocuri. Premierul a precizat că Guvernul va lua o decizie pentru a opri demisiile din spitale, menționând că se discută despre interzicerea dreptului de liberă practică în România și despre prelungirea perioadei de preaviz, soluție din urmă pentru care ar opta.

„Am văzut foarte multe propuneri, idei. Vom opta pentru o variantă, trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Eu n-aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică, le-aș da dreptul să se mai gândească, le-aș da o perioadă mai lungă de preaviz, ceea ce este posibil în perioada de stare de urgență, prin derogare de la Codul Muncii”, a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat dacă una dintre propuneri este de la interzice dreptul de liberă practică medicilor care demisionează în această perioadă, premierul a răspuns: „Este o propunere care a fost formulată de foarte mulți și din zona politică, si din zona nepolitică. Nu am o opinie clar formulată. (…) E ușor să spui să nu mai practice medicina. România și așa duce lipsă de cadre medicale. Aici m-aș gândi că avem nevoie de fiecare medic, fiecare asistentă, personal medical”, potrivit G4Media.

Despre echipamente, Ludovic Orban a spus că este penurie la nivel mondial și foarte multe contracte nu se derulează în termenele stabilite. „Cererea a crescut exploziv la nivel internațional, există o competiție acerbă. Termenele de livrare nu sunt respectate, foarte multe țări au impus restricții la export și de multe ori a trebuit să facem intervenții la nivel diplomatic. În momentul de față, tot ce vine din contracte se distribuie către spitale, în funcție de nevoi”, a adăugat el.

„Achiziția de materiale, de substanțe se derulează de fiecare spital, pentru că fiecare spital are un management, un buget. Noi acum încercăm să intervenim pentru asigurarea stocurilor strategice care ar fi trebuit să existe, pentru a distribui acolo unde e o criză. Facem eforturi disperate să obținem aceste materiale”, a mai afirmat el.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat recent că ar putea fi adoptată o ordonanță militară care să prelungească la 90 de zile preavizul în cazul demisiilor din sistemul medical.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri