Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că autorităţile depun toate eforturile pentru ca medicii să primească ceea ce au nevoie, respectiv ventilatoare şi echipament de protecţie.

Arafat a precizat că s-au identificat în ţară, împreună cu medicii anestezişti, aproape 190 de ventilatoare, care au diferite defecţiuni şi care vor fi duse la Bucureşti pentru a fi repuse în funcţiune, scrie Agerpres.

"Ne-am înţeles astăzi cu reprezentanţii firmei (de la care au fost cumpărate - n.r.), pompierii vor prelua toate aceste ventilatoare de la spitalele care ni le-au raportat, o să le aducă pe toate la Bucureşti şi o să încercăm în prima fază să facem un număr de ventilatoare funcţionale, după care, ce rămâne să fie reparat complet şi să fie făcute şi ele funcţionale să le dăm înapoi. Este mult mai sigur la acest moment. E o etapă prin care reuşim să repunem imediat în funcţie câteva zeci şi poate peste o sută de ventilatoare', a declarat secretarul de stat la Antena 3.

De asemenea, au fost identificate, la serviciile de ambulanţă din ţară, pe autospecialele care au fost achiziţionate în anii trecuţi, aproape 130 de ventilatoare performante, de la aceeaşi firmă, care vor fi verificate şi utilizate.

"Luăm aceste ventilatoare, sunt de la aceeaşi firmă fabricantă a ventilatoarelor de la terapie intensivă, le aducem, le verificăm. (...) Am vorbit astăzi (cu firma - n.r.), normal, vor fi costuri, dar important este că vor pune toţi specialiştii lor într-un singur loc, punem la dispoziţie un hangar, o hală şi să lucreze acolo cât de mult pot ca să le repare", a arătat Raed Arafat.

El a menţionat că au fost contractate şi alte ventilatoare, dar nu se ştie exact dacă vor fi primite, punctând faptul că se poartă în continuare negocieri.

"Să zicem că din aceste 300 şi dacă reuşim să rezolvăm 300, pe lângă ce mai cumpărăm, noi tot negociem, ONAC-ul lucrează şi negociază. Deci, toate eforturile se depun pe toate liniile acum, ca să dăm medicilor ce le trebuie", a spus secretarul de stat.

Acesta a amintit că joi au sosit în ţară, din Turcia, 100.00 de măşti FFP2, FFP3, cu ajutorul Forţelor Aeriene, iar săptămâna viitoare, tot cu sprijinul MApN, vor fi aduse 100.000 de combinezoane din Coreea de Sud, dar numărul este insuficient.

"Numărul pe care l-am adus încă nu este suficient. Contractele noastre sunt de aproape 1,7 milioane-2 milioane de bucăţi şi livrarea lor, din nou, este guvernată de cât ne lasă ţările să scoatem, de fiecare dată. De exemplu, din Coreea de Sud, ne dau 100.000-200.000 pe săptămână. (...) Lumea nu le vede, dar se lucrează intens pentru a rezolva aceste aspecte pentru populaţie. Echipamentele continuă să vină şi vor veni cantităţi mai mari, care vor permite să acoperim (nevoile - n.r.)", a adăugat Arafat.

Potrivit acestuia, planul autorităţilor este acela de a crea stocuri adecvate de echipamente la fiecare spital, precum şi stocuri zonale şi naţionale.

"Care este planul nostru, împreună şi cu UNIFARM? Planul nostru este să creăm un stoc adecvat la nivelul fiecărei unităţi, după care să creăm stocuri zonale şi după care un stoc naţional. Deci, noi nu ne vom opri cu oprirea pandemiei. Sunt convins că vom avea sprijinul Guvernului să continuăm, chiar dacă efectul pandemiei va încetini. Că nu suntem siguri că nu va reveni", a subliniat secretarul de stat.

Arafat a ţinut să puncteze că nu tot personalul medical are nevoie de cea mai înaltă protecţie, ci cu precădere cadrele care intră în contact direct cu pacientul.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri