Măsurile luate pentru a stopa răspândirea noului coronavirus au inclus, printre altele, și lucratul de acasă, acolo unde se poate. Companiile cu experiență în flexibilizarea muncii s-au adaptat rapid, iar celelalte au fost nevoite să se conformeze și să învețe din mers. Despre afecțiunile care pot apărea la persoanele care stau cu orele în fața laptopului și a televizorului a vorbit prof. dr. Monica Pop, specialist oftalmolog.

Întrebată dacă românii care lucrează de acasă își expun ochii la riscuri, Prof. Dr. Monica Pop spune că munca de acasă la calculator nu este nocivă în situația în care se respectă câteva reguli.

”Lucrul la calculator nu este nociv dacă se respectă câteva reguli, și anume: o picătură de ser fiziologic sau lacrimi artificiale înainte și în timpul lucrului (după nevoie), distanța de ecran să fie de 25-33 cm și cel care lucrează să poarte ochelarii corespunzători autorefractometriei (corect prescrisi și bine efectuați) dacă este cazul. Dacă lumina îi supără, pot folosi lentile heliomate”, explică medicul oftalmolog.

Totodată, dr. Monica Pop spune că românii nu trebuie să se îngrijoreze în situația în care au activități care solicită ochiul, precum munca de 8 ore/zi în fața laptopului, vizionarea de filme la TV sau cititul.

”Cititul nu este dăunător în nicio condiție, nici la calculator, nici în ceea ce privește cărțile sau documentele. Repet, cititorul trebuie să poarte ochelarii săi de vedere și nu altceva, dacă are un viciu de refracție. La un citit îndelungat este bine că după 1-2 ore să meargă la geam și să se uite în zare aproximativ 1 minut. În această situație, ochii se găsesc în repaus acomodativ (un fel de odihnă)”, explică medicul.

De asemenea, aceasta spune că statul în casă nu pune probleme în general din punct de vedere oftalmologic. ”Este nevoie mereu de o lumină de bună calitate”.

Unde și în ce condiții mai poate fi examinat un pacient cu probleme oftalmologice

Dacă are o urgență, un pacient cu probleme oftalmologice poate fi examinat în unitatea de primiri urgențe a Spitalului de Urgențe Oftalmologice din București.

”Afecțiunile cronice pot fi amânate deși eu aș opta pentru că policlinicile să fie lăsate să lucreze cu programări ale pacienților pe ore”, mai spune Monica Pop.

Medicul oftalomolog arată care sunt afecțiunile ce necesită consultație urgentă: plăgi, corpi străini corneo-conjunctivali sau endooculari, afecțiunile acute ale corneei (herpes etc), ulcerele corneene, endoftalmitele, scăderea bruscă a vederii (din ziua respectivă), arsuri corneo-conjunctivale, lovituri diverse, uveite acute.

”Triajul se face de către medicii rezidenți, pacienților li se ia temperatura la sosire, apoi completează formularul oficial, apoi sunt examinați. Dacă ar apărea pacienți suspecți, ar fi direcționați către spitalul Matei Balș”, a spus prof. dr. Monica Pop, referindu-se la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București, unde este șefă de secție.

De asemenea, urgențele majore, care impun internare și intervenții de urgență se operează categoric. ”Nu putem lăsa un pacient cu un corp străin metalic în ochi neoperat, este foarte grav și ar risca să piardă ochiul”.

Vom face greu față numărului foarte mare de pacienți care nu au avut posibilitatea de a se prezenta la programări

”Avem toate materialele de protecție necesare: combinezoane pentru cei din UPU, calote, măști, mănuși, halate speciale, botoși de unică folosință pentru restul personalului”, mai spune medicul oftalmolog.

Dr. Monica Pop spune că pandemia nu are trebui să dureze mai mult de 2-3 luni și este de părere că, „dacă oamenii ar înțelege și ar reuși să respecte toate recomandările”, pandemia ar dura mult mai puțin.

”Personal sper să nu dureze mai mult de 2-3 luni, din care una deja a trecut. În următoarea perioadă probabil cazurile se vor înmulți pentru ca apoi să scadă progresiv. Va trebui după aceea să recuperăm tot ce s-a pierdut între timp. Vom face greu față numărului foarte mare de pacienți care nu au avut posibilitatea de a se prezenta la programări. Iar acestea din urmă vor fi mult mai lungi”, a explicat medicul.

Cu privire la spitalele închise, Monica Pop spune că este o măsură corectă, dacă este vorba de unitățile medicale cu mulți contaminați.

”Trebuie făcute teste și apoi dezinfecție. Spitalele trebuie redeschise atunci când nu mai este personalul sanitar infectat. Nu sunt însă sub nicio formă de acord cu închiderea policlinicilor”, a conchis medicul.

De asemenea, medicul oftalmolog spune că spitelele trebuie să funcționeze măcar la 25% din capacitate. În caz contrar, se moare de alte boli, pentru că boala nu așteaptă.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri