Votul din Parlament care plafonează taxa clawback la 15% pentru fabricile din România este o corecție necesară pentru ca industria medicamentelor să aibă viitor, fiind totodată un semnal pozitiv dat de politicieni pentru continuarea investițiilor în extindere tehnologică și păstrarea locurilor de muncă în țară, este de părere Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

PRIMER - care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație din țară – salută votul dat de majoritatea covârșitoare din Camera Deputaților pe legea de aprobare a OUG 77/2011 care plafonează taxa clawback la 15% pentru medicamentele fabricate în țară.

“De peste 5 ani, o mașinărie bine organizată și finanțată de importatori, avocați, consultanți și lobbyisti face tot ce-i stă în putință pentru a denigra medicamentele generice fabricate în țară, care reprezintă un pericol în calea transformării României într-o țară complet dependentă de importuri” a declarat Dr. Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

“În mare parte a reușit, pentru că din cauza creșterii taxei clawback de la 12% în 2016 la aproape 30% în 2019, cota de piață a medicamentelor fabricate în țară s-a redus la sub 10%, deficitul balanței comerciale din industrie generează 15% din deficitul total al României iar fabricanții din țară și-au anulat sau amânat investiții capitale de circa 100 milioane de Euro” a continuat oficialul PRIMER.

Votul din Camera Deputaților din 23 aprilie aduce speranța pentru continuarea investițiilor, mai ales în perioada de după pandemia de COVID-19, când România trebuie să producă suficiente medicamente pentru a face față nevoilor populației. Plafonarea taxei clawback la 15% este primul pas pentru că industria din țară să își revină după 5 ani de decredibilizare. Următorul pas este unul logic, și anume că industria să fie desemnată domeniu de interes strategic, pentru a putea să pună la dispoziția pacienților și mai multe medicamente din producție domestică.

Unitățile de fabricație de medicamente din România, aflate în București, Tg Mureș, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Brașov și Baia-Mare au făcut în ultimii începând cu 2007 investiții de peste 500 de milioane euro pentru a se menține competitive. “România are o tradiție îndelungată în industria farmaceutică iar contribuția pe care fabricile de medicamente din România, indiferent de capital, o au la îmbunătățirea stării de sănătate a populației și la dezvoltarea economică este esențială pentru evoluția noastră că stat European modern”, a mai declarat Damian.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SĂ, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri