La începutul acestui an, Iulian Trandafir a preluat mandatul de Președinte al ADRFR, când s-a alăturat echipei de management a Asociației și Anca Babeș în calitate de Director Executiv. Asigurarea accesului pacienților la medicamente rămâne principala misiune a echipelor de distribuție și din farmacii, iar noua conducere mizează pe sporirea accesului la serviciile medicale prin intermediul farmaciilor comunitare. ”Am fi mulțumiți ca industrie dacă, pe fondul impactului pandemiei, am reuși să ne menținem anul acesta măcar la nivelul anului trecut”, a declarat, pentru wall-street.ro, Anca Babeș, într-un interviu despre piața farmaceutică post-Covid.

Care sunt principalele linii de acțiune în perioada imediat următoare a ADRFR

”Prin acțiunile noastre, dorim să reamintim autorităților și tuturor factorilor de decizie că suntem oricând un partener de încredere, deschis la dialog și la găsirea celor mai bune soluții pentru a asigura accesul populației la medicamente în cel mai scurt timp și în cele mai bune condiții de siguranță și confort”, precizează Anca Babeș.

Unul dintre obiectivele setate pentru perioada următoare este sporirea accesului la serviciile medicale prin intermediul farmaciilor comunitare.

Citește și: REPORTAJ Cum se tratează românii de răceala și gripă. Antibioticele și țuica fiartă, la mare căutare

”Considerăm că disponibilitatea unor servicii medicale în farmacii le-ar face mai accesibile pacienților și ar contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației. Vaccinarea este un astfel de serviciu al cărui disponibilitate în farmacii ar ajuta la creșterea ratei de imunizare și ar preveni declanșarea unor epidemii”, explică noul director executiv al ADRFR.

Cum se vede impactul pandemiei în piața farmaceutică? Un studiu KeysFin spune că noul coronavirus va duce industria locală de pharma la un maxim istoric în 2020. Ce spune ADRFR?

Datele rezultate în urma studiului realizat de KeysFin confirmă o tendință a pieței înregistrată în ultimii ani, creșterea nefiind condiționată în mod categoric de contextul pandemiei de COVID-19, este de părere Anca Babeș, noul Director Executiv al ADRFR.

Am fi mulțumiți ca industrie dacă, pe fondul impactului pandemiei, am reuși să ne menținem anul acesta măcar la nivelul anului 2019

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că nivelul consumului de medicamente pe cap de locuitor în România este la cel mai mic nivel din Europa, de aproximativ 150 de euro/pe an, însă nu pentru că am fi mai sănătoși, ci din cauza accesului precar la soluțiile terapeutice.

Vezi și: Analiză KeysFin: Criza provocată de coronavirus va duce industria locală de pharma la un maxim istoric în 2020: „Ritmul de creştere se va dubla”

”Nu putem continua la nesfârșit să fim plasați pe ultimul loc raportat la țările din regiune și la media europeană. Piața farmaceutică evoluează și sperăm că sistemul de sănătate se va dezvolta și tratamentele se vor diversifica, astfel încât și pacienții români să aibă un acces la medicație apropiat de media europeană”, explică reprezentantul distribuitorilor și retailerilor farmaceutici.

De asemenea, Anca Babeș este de părere că luna martie a fost o lună de vârf din punct de vedere al comenzilor și al vânzărilor, pe fondul panicii generate de pandemie, însă nu putem vorbi despre o creștere sustenabilă deoarece de la sfârșitul lunii martie în farmacii și începând cu a doua jumătate a lunii aprilie în distribuție, dinamica activității a înregistrat o scădere dramatică.

Impactul imediat al pandemiei de COVID-19 a fost vizibil mai ales pentru un număr limitat de medicamente folosite în tratamentul pacienților, dar trebuie menționat că medicamentele disponibile cu prescripție medicală (RX) au un regim de reglementare foarte strict care stabilește adaosul comercial pe care îl pot practica distribuitorii și farmaciile.

Citește și: Farmacie online pe perioada COVID-19. Ce lanțuri farmaceutice îți trimit medicamentele acasă

"Având în vedere că echipele implicate în activitatea de distribuție și din farmacii sunt în linia întâi de luptă împotriva COVID-19, alături de întreg corpul medical, fiind de multe ori primii specialiști în sănătate la care apelează pacienții, în această perioadă au fost realizate investiții semnificative pentru a spori protecția și siguranța pentru toți angajații pe lantul de distributie și pacienții care trec pragul farmaciilor", mai spune Babeș.

Există și acum unele dificultăți în procurarea de materiale de protecție pentru angajați

La începutul crizei, atmosfera distribuitorilor și retailerilor farmaceutici era una de îngrijorare ”pentru că ne confruntam cu o situație fără precedent. Dar în termen de câteva zile companiile au alocat bugete suplimentare pentru a spori măsurile de protecție atât pentru angajați, cât și pentru clienți și au implementat acțiuni care să permită aprovizionarea și menținerea farmaciilor deschise, pentru a facilita accesul pacienților la medicamente și soluții medicale. Există și acum unele dificultăți în procurarea de materiale de protecție pentru angajați, dar facem eforturi să asigurăm necesarul”, a explicat Anca Babeș.

Aceasta spune că fiecare lucrător din depozit, fiecare șofer, fiecare farmacist aflat în prima linie a înțeles și și-a asumat că munca sa are un rol extrem de important în acest lanț de suport al populației și pacienților.

Transpusă în cifre, această asumare înseamnă la nivelul companiilor membre ADRFR: peste 5.500 de farmaciste și asistente de farmacie care merg zilnic la muncă în peste 1350 de farmacii, la care se adaugă peste 1600 de lucrători în depozite si 560 de mașini care asigură distribuția zilnic la nivelul întregii țări.

Anca Babeș, director executiv al ADRFR

Antreprenorii din industrie să arunce un ochi la farmaciștii independenți

În viziunea directorului executiv al ADRFR, în acest moment antreprenorii ar trebui să se reinventeze, să găsească soluții la probleme și provocări pe care nici nu le bănuiau la începutul anului, un tip de abordare vizibil la farmaciștii independenți care s-au mobilizat într-un mod incredibil.

Citește și: Lupta în prima linie prin ochii unui cadru medical: De o lună suntem la foc automat, ne-am distanțat mult de familii, fără să vrem. Prioritățile s-au schimbat total!

”De la oferirea de mănuși și gel în spațiile publice, până la acțiunile de ajutorare a persoanelor vulnerabile, într-o perioadă extrem de aglomerată pentru ei, au demonstrat că se pot organiza rapid în perioade de criză”, este de părere Babeș.

Tratamentele și vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să ne aducă normalitatea mult dorită

Totodată, aceasta este de părere că pandemia a venit cu multe lecții pe care trebuie sa le învățăm din mers atât ca societate, cât și ca indivizi.

În acest context dificil, companiile românești au demonstrat atât solidaritate în a găsi soluții și a ajuta populația și instituțiile medicale, cât și capacitate de adaptare și reinventare. Având în vedere că măștile și echipamentele de protecție vor fi necesare mult timp de acum încolo, această cerere poate deveni o oportunitate pentru companii ca să își poată eficientiza procesele de producție și pentru a depăși cu bine criza economică preconizată de economiști.

Citește și: Vaccin pentru COVID-19 | Pfizer speră să înceapă studiile clinice la sfârșitul lunii. Există potențialul de a furniza milioane de doze până la sfârșitul anului

Așteptăm cu interes să vedem cine va realiza producția acestora în România, iar membrii ADRFR sunt pregătiți să asigure distribuția și furnizarea lor către populație prin farmacii.

A devenit și mai evident că suntem interconectați pe acest lanț al producătorilor, distribuitorilor, farmaciilor și, bineînțeles, pacienților. Cercetarea și dezvoltarea în domeniul medical vor continua să genereze soluții. Tratamentele și vaccinul împotriva COVID-19 sunt așteptate de toată lumea și ar trebui să ne aducă normalitatea mult dorită.

Anca Babeș, director executiv al ADRFR

În acest context, asigurarea accesului populației și pacienților la medicamente rămâne o preocupare constantă în activitatea distribuitorilor și a retailerilor farmaceutici.

Ce face ADRFR pentru asigurarea accesului pacienților la medicamente

Pacienții au acces la medicamente atâta timp cât lanțul de distribuție este bine aprovizionat, explică Anca Babeș.

Asociația pe care o conduce este de părere că obligația de serviciu public ar trebui să fie mai bine definită în legislația noastră, ca o măsură care ar contribui substanțial la îmbunătățirea accesului pacienților români la medicamente.

Vezi și: Studiu. Cum s-a răspândit coronavirusul în România. Infectarea „a fost mai degrabă un efect de rețea personală”

Comparând legislația națională cu cea a altor state membre ale Uniunii Europene, se poate constata că la nivel național nu există o reglementare expresă a drepturilor distribuitorilor de a li se furniza de către producători o gamă completă și adecvată de produse în mod continuu (ca și cerință calitativă), astfel încât distribuitorii să poată să îndeplinească cerințele legale și să livreze produsele într-un timp scurt, ci la nivel național se insistă mai degrabă pe obligația cantitativă (raportat la numărul minim de distribuitori).

”De exemplu, în sectorul farmaceutic german și francez sunt stabilite, ca obligații de principiu, ca deținătorul autorizației de punere pe piață să asigure aprovizionarea continuă și adecvată a unităților autorizate pentru activitatea de distribuție angro, în conformitate cu cererea pacienților de pe piață, astfel încât aceasta să fie acoperită. Considerăm că și pe teritoriul României ar fi benefică implementarea unei reglementări legislative fundamentată și pe elemente calitative, și nu exclusiv cantitative a lanțului de distribuție de medicamente furnizor (deținător de autorizație de punere pe piață/producător) – distribuitor angro – farmacie”, precizează Anca Babeș.

La nivelul membrilor ADRFR, în fiecare zi sunt livrate din depozitele companiilor către farmacii, spitale și spitale aflate în carantină peste 2.150.000 de cutii de medicamente. Zilnic se realizează 10.595 de livrări către farmacii, care la rândul lor comercializează către pacienți un număr de aproape 372.000 de cutii de medicamente.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri