Vlad Voiculescu, preşedintele PLUS Bucureşti, atrage atenţia asupra faptului că testele RT-PCR, care ar urma să fie folosite pentru testarea a 11.000 de bucureşteni, au o rată de până la 30% de rezultate fals negative, acesta sugerând ca banii să fie folosiţi mai degrabă pentru testarea grupelor de risc.

"Testele RT-PCR detectează prezenţa fragmentelor de ARN viral şi sunt utilizate pentru diagnosticul persoanelor infectate. Ele au o rată de până la 30% de rezultate fals negative (persoane infectate, dar care la testare ies negative), şi nu pot să ne spună dacă o persoană a trecut deja prin infecţie sau nu (în acest scop se utilizează testele serologice). Nicăieri în lume, de la începutul epidemiei, testarea PCR nu s-a efectuat pe bază de vouchere, fără indicaţii clare. Da, au existat localităţi, precum oraşul Vo (cu aproximativ 3.000 de locuitori), care au testat 'în masă' aproape toată populaţia, dar cu scopul de a identifica rapid purtătorii de infecţie şi de a-i izola", arată fostul ministru al Sănătăţii, într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres.

Acesta vrea să ştie care este scopul testării, cum se vor stabili beneficiarii proiectului, ce se va întâmpla cu persoanele detectate pozitiv. El atrage atenţia şi asupra faptului că persoanele potenţial infectate, dar care vor avea teste negative, "acei 30% de fals-negativi", ar putea răspândi infecţia mai departe.

"Dar, cel mai important, de ce din această sumă de bani nu testaţi personalul medical din spitalele Bucureştiului, sau personalul de la ambulanţă, sau personalul şi vârstnicii din centrele rezidenţiale? Sau pacienţii cu afecţiuni cronice şi imunitate scăzută care împart aceleaşi saloane cu alţi pacienţi? Grupe care au atât risc mare de a dobândi infecţia, de complicaţii, dar şi risc mare de a o transmite mai departe. Chiar v-aţi pierdut complet orice busolă morală? Vine vara şi nu mai puteţi trimite lumea în excursii în Grecia pe banii bucureştenilor, aşa că le oferiţi nişte vouchere pentru a merge la spital pentru teste inutile, cu impact 0 (zero) pentru sănătatea publică?", a adăugat Voiculescu.

Cetăţenii din Bucureşti care solicită participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2, ar urma să beneficieze de un sprijin financiar în valoare de 200 de lei, conform unui proiect care urmează să fie dezbătut în şedinţa din 11 mai a Consiliului General al Capitalei.

Potrivit notei de fundamentare, beneficiarii proiectului vor fi cetăţenii municipiului Bucureşti care vor solicita, în mod voluntar, înscrierea în cadrul proiectului şi nu se află în categoriile definiţiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică din România. De asemenea, sprijinul financiar acordat pentru serviciile medicale este în cuantum de 200 de lei/pacient/beneficiar aşa cum este stabilit prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 614/2020.

În termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii, ASSMB va elabora regulamentul privind implementarea proiectului. Acesta se va derula pe parcursul anului 2020 şi se va adresa unui număr de 11.000 de beneficiari. Bugetul alocat este de 2.233.000 lei, dintre care 2.200.000 lei reprezintă sprijinul financiar acordat, 30.000 lei - realizarea unei aplicaţii online de înscriere în cadrul proiectului şi 3.000 de lei - hosting aplicaţie online.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri