Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, a oferit detalii despre testarea populației pentru coronavirus, anunțată de ministrul Sănătății. Astfel, testarea va avea loc cel mai probabil în a doua jumătate a lunii iunie și în iulie, urmând să fie recoltate „zeci de mii de probe” pentru a vedea evoluția bolii.

Profesorul Alexandru Rafila a explicat ce presupune studiul de seroprevalență anunțat de ministrul Nelu Tătaru, în cadrul căruia se va evalua în ce măsură populația României este imunizată la noul coronavirus.

“E vorba de un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național. Metodologia adoptată este a OMS și vor exista consultări în această săptămână, încât planul care a fost pus la punct de colegii de la INSP să poată să fie dezbătut împreună cu experții OMS și eventual corectat dacă sunt cumva lucruri care ar putea fi îmbunătățite.

Vezi și: Raed Arafat: După 15 mai, spitalele o să primească din ce în ce mai mulţi pacienţi care nu reprezintă urgenţă

În cursul lunii iunie probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu iar în a doua parte a lunii iunie, luna iulie, vor fi făcute testele. Probabil o să fie niște zeci de mii de teste la nivel național”, a spus Alexandru Rafila, scrie Digi24.

Acesta a explicat că este important să fie folosite cele mai bune chituri de testare disponibile.

“Ceea ce este important, ca să fim siguri că e un studiu care are valoare pentru sănătatea publică și valoare științifică, vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, pentru că sunt teste încă aflate la avizare la Agenția europeană de profil, care să poată să ne dea răspunsurile la întrebările pe care le avem: ce procent din populație a trecut prin boală, să știm această situație la nivel regional, la nivel local și să putem să apreciem eventualele evoluții ale bolii, în funcție de localitate și să putem să facem și un studiu comparativ, de exemplu, cu ce se va înregistra la anul”, a declarat Rafila.

Citește și: OMS va lansa o aplicaţie de evaluare a simptomelor COVID-19 și a identificării bolnavilor: „Este pentru țările care nu au nimic

Potrivit profesorului de microbiologie, este recomandat ca testele să fie făcute când se va diminua numărul de cazuri cu coronavirus.

“Aceste studii nu se fac, de obicei, o singură dată. Se fac periodic, încât să vezi trendul evolutiv al imunizării populației și este foarte important să ai teste de bună calitate care să nu dea rezultate fals-pozitive sau fals-negative și să-ți dea indicații foarte clare legate de acest fenomen.

Sperăm să-l facem în momentul în care va descrește numărul de cazuri. Asta este recomandarea. Nu se face atunci când ne aflăm în creștere sau în platou. Se face după ce scade numărul de cazuri”, a precizat Alexandru Rafila.

Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri