Intervenţie pe preţul măştilor se poate face oricând pe Legea concurenţei, dar nu cred că se va pune problema, pentru că există o cantitate mare pe piaţă şi va fi presiune pe preţuri, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"Avem în România 23 de producători de măşti, dar producţiile sunt în diverse stadii de funcţionare. Una este când abia ai început producţia şi alta este după o lună, o lună şi ceva de producţie când aceasta începe să se stabilizeze. Cred că toţi producătorii, exceptându-l pe cel mare din Maramureş, care a început de o lună şi jumătate (producţia, n.r.), dar eu sunt optimist că pe măsură ce trece timpul şi producţia se stabilizează şi în luna aprilie vom avea spre 30 de milioane de măşti. Există oricând pe Legea concurenţei o pârghie juridică să putem face intervenţie pe preţ, dar nu cred că se va pune problema. Urmărim îndeaproape şi vrem să asigurăm stocuri suficiente, cel puţin prin companiile pe care le deţinem", a spus Popescu.

În cazul în care vom vedea că apare o tendinţă de creştere a preţului, vom interveni. Nu cred că se va pune problema, am observat că există o cantitate mare de măşti pe piaţă şi asta înseamnă că este o presiune pe preţuri

Este responsabilitatea angajatorilor să asigure salariaţilor măştile de protecţie

Ministrul de resort a atras atenţia asupra faptului că este responsabilitatea angajatorilor să asigure salariaţilor măştile de protecţie, chiar dacă vor fi costuri suplimentare.

"Cred că este şi în responsabilitatea companiilor să asigure salariaţilor aceste măşti de protecţie, pentru că este un echipament de protecţie, iar echipamentele de protecţie sunt în sarcina angajatorului să le asigure. Este adevărat că e un cost suplimentar pentru absolut toată lumea, inclusiv pentru angajatori, dar până la urmă trebuie să ne protejăm şi trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a limita răspândirea acestei pandemii", a explicat demnitarul.

Pe de altă parte, vom veni în sprijinul companiilor cu programe cum ar fi cel pentru IMM-uri, cu credite cu dobândă zero, în aşa fel încât să atenuăm cât mai mult şocul acesta financiar

Există 20 de milioane de bucăți în stoc

Întrebat care este stocul de măşti de protecţie de pe piaţa de retail, Popescu a subliniat faptul că, din producţia internă, există aproximativ 20 de milioane de bucăţi.

"Pe luna mai avem o posibilitate de producţie şi stoc de măşti din producţia internă de aproximativ 20 de milioane de bucăţi. Asta înseamnă că la 22 de zile lucrătoare pe lună ajungem la un nivel de măşti pe zi ce poate fi asigurat din producţia internă, restul fiind asigurat din import. Am avut ieri (marţi, 12 mai 2020 - n. r.) o discuţie cu marii retaileri şi aceştia au spus că au stocurile asigurate pentru ca românii să poată să-şi achiziţioneze din piaţa de retail aceste măşti", a afirmat ministrul Economiei.

Din ceea ce cunosc, Ministerul Educaţiei va asigura un stoc de măşti pentru elevii de la clasa a 8-a şi 12-a şi pentru profesorii care vor veni pentru acele zile pregătitoare în vederea participării la examenul de capacitate şi examenul de bacalaureat

Acesta a adăugat că şi Ministerul Muncii pregăteşte un act normativ pentru a asigura, gratuit, unui număr de 1 milion de persoane vulnerabile, cu venitul minim de incluziune, 30 de măşti/lună.

Printre noile reguli impuse începând din data de 15 mai 2020, odată cu intrarea în starea de alertă, se află şi purtarea obligatorie de către populaţie a măştilor medicale în spaţiile închise, precum supermarketuri, saloane de înfrumuseţare, mijloace de transport public în comun şi la locul de muncă.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri