Criza de Euthyrox din România, medicament vital pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene, s-a declanșat pe fondul exploziei consumului de Euthyrox în luna februarie 2020 (creștere cu aproape 40%) și a fost accentuată de incapacitatea anumitor actori comerciali de a satisface această cerere crescută și de legislația românească deficitară în domeniul farmaceutic.

Autoritățile române nu au suficiente pârghii legale pentru a acționa atunci când actorii din piața farmaceutică nu își respectă obligația de serviciu public, iar Agenția Națională a Medicamentului a aplicat în ultimii 4 ani doar 4 amenzi pentru încălcarea obligației de serviciu public, ultima amendă datând din februarie 2019. În ciuda speculațiilor care au circulat în spațiul public, principala cauză pentru lipsa Euthyrox nu este exportul paralel, arată datele Observatorului Român de Sănătate.

Te poate interesa și: În ce rețea de farmacii se găsește medicamentul Euthyrox

Dispariția Euthyrox în 5 pași:

  • Concret, consumul de Euthyrox a crescut cu aproape 40% (39,4%) în februarie 2020, comparativ cu februarie 2019. În februarie 2020, cantitățile achiziționate de distribuitorii români de la producător au crescut însă cu doar 4% față de ianuarie 2020, arată datele oficiale analizate de Observatorul Român de Sănătate.
  • Atunci când farmaciile nu primesc un medicament, ele pot face o solicitare de "comandă justificată" în scris către distribuitor, pe baza rețetei pacientului. Distribuitorul este obligat să aprovizioneze farmacia în decurs de 24 de ore.
  • Dacă nu are medicamentul pe stoc, distribuitorul trebuie să trimită comanda către producător. Majoritatea comenzilor justificate trimise de farmacii pentru Euthyrox au fost refuzate de către distribuitori.
  • Autoritățile nu au însă suficiente pârghii legale pentru a acționa atunci când actorii din piața farmaceutică nu își respectă obligația de serviciu public.
  • În ultimii 4 ani, Agenția Națională a Medicamentului a aplicat doar 4 amenzi pentru încălcarea obligației de serviciu public, ultima amendă datând din februarie 2019.

Euthyrox este un medicament esențial pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene, pentru care nu există alternativă terapeutică, cu excepția unei soluții orale care necesită dozare specială și este de 4 ori mai scumpă și lipsește din farmaciile din România de cel puțin 3 luni.

Peste 1.800 de pacienți au reclamat oficial lipsa Euthyrox în ultimele două luni, însă numărul celor care nu au acces la tratament este, cu siguranță, mult mai mare. Criza de Euthyrox s-a declanșat pe fondul unei cereri crescute de Euthyrox în luna februarie 2020 și a fost accentuată de incapacitatea anumitor actori comerciali de a satisface această cerere crescută și de legislația românească deficitară în domeniul farmaceutic.

O altă problemă este că, în cele mai multe dintre țările europene, prețul Euthyrox este de câteva ori mai mare decât cel din România - cu 60% mai mare în Cehia, de 6 ori mai mare în Olanda și de 8 ori mai mare în Germania.

Vezi și: Distribuitorii de medicamente atrag atenția că interdicțiile de export afectează disponibilitatea medicamentelor în UE

Principala cauză pentru lipsa Euthyrox nu este exportul paralel

Chiar dacă în spațiul public au circulat suspiciuni că distribuitorii ar ține medicamentul în depozite pentru a îl exporta paralel la preț mai mare, analiza Observatorului Român de Sănătate arată că doar 0,7% din consumul total din perioada ianuarie-martie 2020 a fost exportat paralel și doar 1% din consumul total de Euthyrox din România a fost exportat paralel în anul 2019.

Vezi și: Expert european: Importul paralel poate rezolva criza de medicamente, devenind astfel un motor care ajuta pacientii romani

Pe 31 martie 2020, Merck Germania, compania care produce Euthyrox, anunța autorităților române discontinuitatea medicamentului din motive de fabricație.

"Euthyrox este comercializat fără întrerupere, cantitățile distribuitorilor suplimentate, pacienții să se abțină să facă stocuri suplimentare." - răspuns oficial din mai 2020 al companiei Merck Germania, care produce Euthyrox.

Te poate interesa și: A fost lansat Pharma Points, un “waze” al farmaciilor, care îți găsește cele mai cautate medicamente de care ai nevoie

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri