Clinicile și laboratoarele private dar și spitalele de stat din țară au început, în această perioadă, să facă teste contra cost atât pentru depistarea anticorpilor COVID-19, cât și teste RT-PCR. Iată mai jos o listă cu unitățile medicale care oferă aceste servicii, pentru care trebuie să scoți din buzunar peste 200 de RON, în cele mai multe cazuri.

Ce sunt testele serologice pentru anticorpi și testele PCR

Pe scurt, testarea PCR (exsudat nazal) este testul care determină diagnosticul de boală. Poate fi făcut la cerere cu supervizarea/recomandarea medicului sau în urma unui rezultat pozitiv al testului serologic.

În același timp, testarea serologică (analiza de sânge) determină dacă pacientul a avut această boală sau dacă are o formă asimptomatică și nu a știut că a trecut deja peste această infecție. Cei care au avut deja virusul au șanse mari să fie imunizați împotriva lui, datorită faptului că au anticorpi.

Teste COVID-19 la privat

MedLife a început să facă testări IgG - anticorpi COVID-19 la cerere, începând din data de 6 mai. Pentru un astfel de test nu este necesară trimitere de la medicul de familie, iar costul unei analize este de 120 RON.

Această analiză nu se supune niciunei reguli de urgență, așadar nu se va percepe nicio taxă suplimentară, precizează MedLife pe pagina de Facebook. Condițiile de recoltare: dimineața, înainte de a servi micul dejun.

Te poate interesa și: Dent Estet introduce testarea angajaților și pacienților pentru depistarea Covid-19

Rețeaua de Sănătate Regina Maria și-a extins capacitatea de testare și pune la dispoziția publicului testarea la cerere prin teste RT-PCR și teste de detectare a anticorpilor COVID-19. Pacienții care au o suspiciune și doresc să se testeze pentru diagnosticarea COVID 19, se pot programa pentru testul RT-PCR, contra cost, în punctele de recoltare Regina Maria din întreaga țară, începând din 18 mai.

Costul unui test RT-PCR este de 340 RON, iar cel pentru anticorpi, 280 de RON.

Și Synevo face testări IgG - anticorpi COVID-19. Analiza este în toate centrele de recoltare Synevo la nivel național și are o acuratețe de 99%, sensibilitate de 100% și specificitate 99.5%, fiind aprobată la sfârșitul lunii aprilie în UE, după succesul acreditării în SUA de către FDA.

Prețul unui test este de 95 de RON, acesta putând fi cumpărat și online. Rezultatul se va elibera în maximum 48 de ore pentru probele recoltate în centrele din București și din apropiere, iar pentru probele recoltate în centrele Synevo din țară se mai adaugă 24 de ore necesare transportului probelor și prelucrării acestora.

Testarea COVID-19 este disponibilă și la Intermedicas, iar testele efectuate în ambulatoriu se adresează persoanelor fără semne sugestive de infecție cu COVID-19.

Costul pentru un test PCR este de 350 RON, iar cel pentru anticorpi este 250 RON.

  • Testarea se face doar în baza unei programări.
  • Recoltarea se poate realiza doar în condițiile în care pacienții nu prezintă simptome sugestive de COVID-19. În cazul în care sunt prezente simptome, acestora li se va recomanda o consultație online cu unul din Concierge Doctors.
  • În cazul unui rezultat pozitiv, pacientul va fi contactat de către un medic și va fi ajutat să gestioneze această situație.
  • Rezulatele testelor sunt gata în 1-3 zile lucrătoare și vor fi trimise pe email.

Vezi și: Coronavirus | Cum ne tratăm în timpul crizei COVID-19. Serviciile de consultanță online și aplicațiile, la mare căutare

Clinica Sanador a început să testeze, la cerere, populația adultă pentru SARS-CoV-2 prin RT PCR încă din martie, pe bază de programare la 021-9699. Prețul unei testări este de 350 RON.

Și Clinica Sante evectuează teste COVID-19: anticorpi SARS-CoV-2 IgM și IgG, utilizând metoda ELISA (probe recoltate din sânge) pentru pacienții asimptomatici (care nu prezintă febră, tuse, creșterea frecvenței respiratorii, dureri la nivelul toracelui, dureri musculare).

Testele costă între 94.5 RON și 225 RON și pot fi comandate ONLINE. Recoltarea pentru testarea serologica a anticorpilor anti SARS-CoV-2 se face doar în anumite centre, cu o programare telefonică în prealabil.

Vezi și: Nelu Tătaru: Câte testări pentru COVID-19 au fost făcute în România de la începutul pandemiei

Teste COVID-19 la stat

Și spitalele de stat efectuează testări contra-cost pentru depistarea noului coronavirus la persoanele care solicită acest lucru.

Astfel, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad va începe să facă, de săptămâna viitoare, teste pentru COVID-19 contra cost, la cerere, la preţul de 215 lei, unitatea medicală precizând că se pregătește să facă și teste pentru depistarea anticorpilor.

De asemenea, Spitalul Municipal din Hunedoara poate efectua, de miercuri, şi testări contra-cost pentru depistarea noului coronavirus la persoanele care solicită acest lucru. Costul unei test se ridică la 250 de lei, iar recoltarea probelor se va face la domiciliul solicitantului, cu ajutorul unei echipe mobile a spitalului.

Vezi și: OMS: Simptome rare de COVID-19, identificate de medicii din întreaga lume

Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu a anunţat că reia consultaţiile în ambulatoriile de specialitate, începând de vineri, 15 mai şi va putea face teste de COVID-19, la cerere, contra cost.

"Laboratorul de Analize Medicale al Spitalului de Pediatrie poate efectua la cerere, contra cost, analize RT-PCR COVID-19 la preţul de 280 lei/test, precum şi teste pentru determinarea anticorpilor (Ig M şi Ig G - anti SARS-Cov-2), preţul fiind de 80 lei/test", se arată în comunicatul spitalului sibian.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a început să testeze populaţia pentru COVID-19 la cerere şi contra cost, preţul unui astfel de serviciu fiind de 290 de lei. În cazul în care rezultatul probei este incert, retestarea se va face în mod gratuit.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri