Instaurarea stării de urgență a adus de la sine închiderea Centrelor de Recuperare Kineto Bebe și blocarea tuturor activităților zilnice. ”Aproximativ 300 de pacienți au rămas fără terapie și brusc programul copiilor a trebuit să fie schimbat”, explică Raluca Chișu, fondatoarea Asociaţiei KinetoBebe. Acela a fost momentul în care a ”întors volanul” și s-a concentrat pe dezvoltarea proiectelor caritabile ca soluție pentru a putea să își reînceapă munca în sălile de terapie fără datorii.

KinetoBebe oferă servicii de Kinetoterapie, Logopedie şi Psihologie, într-un domeniu în care terapia de recuperare face parte din rutina copiilor cu dizabilități și de această terapie depinde foarte mult starea lor de bine.

”Închizând centrele de recuperare am știut că urmează o nouă etapă, pe care doar cu calm și liniște putem să o descoperim”, a explicat fondatoarea Asociaţiei KinetoBebe pentru wall-street.ro.

Te poate interesa și: Acorns Nursery: Cel mai sumbru scenariu include disponibilizări și închiderea unei locații. Sperăm să nu ajungem acolo și să primim sprijin

Antreprenoarea povestește că decizia de a închide Centrele a fost luată cu o zi înainte de anunțarea Ordonanței Militare, însă simțea că este cea mai bună decizie pentru siguranța pacienților și a angajaților, o hotătâre luată oarecum ușor pentru că ”obiectivul noastru este acordarea serviciilor terapeutice în condiții de maxim profesionalism și siguranță pentru pacienți”.

Vineri, în ultima zi petrecută împreună în centru, am început să lucrăm și să creionăm proiectul #facem_sport_acasa, proiect care urma să devină cel mai complex proiect de dezvoltare neuro-motorie din perioada de izolare. Proiectul urma să fie dezvoltat voluntar de echipe de kinetoterapeuți și psihologi și se dorea a se răspunde unor nevoi pe care noi simțeam că vor apărea în această perioadă dificilă: nevoia de a face sport structurat acasă, nevoia de a consilia pacienții a căror copii nu mai pot beneficia de terapie, nevoia de îndrumare a părinților care primesc pentru bebelușii lor un diagnostic sau nevoia de informare a tinerilor părinți!

Raluca Chișu - Asociaţia Kineto Bebe

Cu acest proiect în suflet și în minte, Raluca a părăsit sediul în seara de 13 martie: ”Deci, nu a fost un “punct”, ci “punct și virgulă”, explică ea. Centrele Kineto Bebe au intrat în dezinfecție și conservare, urmând ca activitățile să fie reluate imediat cum condițiile sanitar-sociale vor permite acest lucru.

Citește și: Stare de alertă | Producătorii de medicamente recomandă “tripleta de aur” ca măsură anti-coronavirus

După ce a fost înghețată activitatea economică a Asociației KinetoBebe, Raluca Chișu a început să contacteze furnizorii și proprietarii clădirilor pentru a renegocia contractele: ”Din păcate fără prea mare succes!” În ceea ce privește angajații, aceștia au intrat în procedura de șomaj tehic, fiecare terapeut luând propria lui decizie de a se alătura voluntar proiectelor caritabile ale asociației.

”Doream să fim alături de pacienții Centrelor prin consiliere și sprijin, dar și alături de toate familiile care au un copil și caută soluții să continue activitățile de dezvoltare motorie în casă”, precizează antreprenoarea.

Acesta a fost momentul în care a ”întors volanul” și s-a concentrat pe dezvoltarea proiectelor caritabile, conștientă fiind că doar acestea sunt soluția prin care Asociația poate să își reînceapă munca în sălile de terapie fără datorii.

Vezi și: Afaceri care produc bani pe timp de criză: compania care angajează zeci de persoane pentru a face combinezoane

”Orice factură amânată însemna o datorie. Presiunea a fost enormă, ne-am confruntat cu problema atragerii de fonduri, am scris sute de scrisori încercând să atragem sponsori alături de noi. Din sute de scrisoari, am reușit să atragem trei sponsori. Așa că una din regulile managementului social este perseverența încăpățânată! Am simțit tendințele pieței de CSR minut cu minut, ne-am alăturat proiectelor mari, cum ar fi Fondul de Solidaritate FaBine și am desfășurat proiectele noastre”, explică fondatoarea Asociației Kineto Bebe.

Pe toată această perioadă antreprenoarea a scris memorii și propuneri Ministerelor de resort pentru a găsi soluții pentru a putea să treacă peste această perioadă dificilă.

#facem_sport_acasa | Terapiile s-au mutat în online

Raluca Chișu povestește că cele două luni de izolare au fost pline, proiectul #facem_sport_acasa ajungând în casele a peste 20.000 de familii.

#Facem-sport_acasa este un eveniment în mediul online prin care zilnic, pe pagina de Facebook, le oferim părinților exerciții pentru stimularea neuro-motorie pe grupe de vârstă a copiilor, dar și exerciți de stimulare cognitive a celor mici. Fișele cu exerciții au fost foarte bine primite de părinți, având în vedere că ele sunt special concepute de specialiști în recuperare pediatrică

Raluca Chișu - Asociaţia Kineto Bebe

De asemenea, antreprenoarea s-a gandit și la părinți, așa că a organizat webinarii care abordează aspecte ale dezvoltării motorii a copilului în primul an de viață, susținute online de kinetoterapeuți.

Îți recomandăm și COVID-19 | Cum ne gestionăm teama și anxietatea pe perioada pandemiei. O clinică a lansat serviciul de „Terapie prin text”, unic în România

Raluca Chișu precizează că webinariile sunt foarte cerute, ”au foarte mare impact și părinții apreciază acest ajutor”, mai ales că reprezintă o zonă de asistență terapeutică neacoperită a serviciilor medicale on-spot din perioada aceasta, dar și online, ”KinetoBebe fiind singurul Centru de Recuperare Motorie care facem această pregătire a părinților în ceea ce privește dezvolatarea motorie a bebelușilor”.

900 de ședințe de consiliere terapeutică gratuită pentru toți pacienții Centrelor de Recuperare KinetoBebe

Zilnic, pe perioada pandemiei, terapeuții KinetoBebe erau live la Itsy Bitsy FM și făceau sport cu cei mici. ”Au urmat filme, înregistrări și poze din partea părinților, arătându-ne bucuria copiilor făcând sport în fața radioului”. Aceste webinarii vor fi susținute în continuare, ele fiind sursă de informare atât pentru părinți cât și pentru alți terapeuți, mai spune antreprenoarea.

Copiii mai mari nu au fost lăsați deoparte și astfel a luat naștere Webinarul “Stăm Activi” dedicat adolescenților, care online, împreună cu un terapeut, fac exerciții fizice pentru a putea preveni sedentarismul și a suplini nevoia de mișcare, de plimbări sau alte activități sportive.

Ar putea să te intereseze și: Cum vom putea merge la stomatolog după 15 mai. Doar cu programare, nu se va putea aștepta în sală

”Special pentru pacienți am conceput un grup online, Grupul de suport pentru pacienții KinetoBebe, în care zilnic suntem alături de toți pacienții KinetoBebe pentru a putea să oferim gratuit ședințe de consiliere și suport cu toți pacienții Centrelor de Recuperare. Până în prezent au fost desfășurate aproximativ 900 de ședințe de consiliere terapeutică gratuită”, mai spune Raluca Chișu.

Respectul față de beneficiari ne-a obligat a lua atitudine vehementă asupra a ce servicii terapeutice se pot face online și cât de mult se poate considera obiectivul terapiei online un obiectiv real de obținut în această perioadă. Astfel, programele întreprinse de noi au însemnat în mare parte consilierea părințiilor în a desfășura activități de dezvoltare neuro-motorie a celor mici și suport în această perioada dificilă. Nu am considerat că este etic supunerea terapeuților sau a beneficiarilor la un risc mare de îmbolnăvire și nu numai prin desfășurarea terapiilor la domiciliu sau oferirea de servicii de terapie online, știind că obiectivele de terapie nu pot să fie atent urmărite

Raluca Chișu - Asociaţia Kineto Bebe

Cât de mult i-ar fi afectat pe copii lipsa mișcării în cele două luni de izolare?

Potrivit ultimului comunicat de presă, peste 20.000 de părinți și copii au făcut sport acasă cu kinetoterapeutii Asociației Kineto Bebe.

Până în această pandemie noi militam foarte mult pentru mișcare, sport, activitate în aer liber, toate pentru a preveni sedentarismul la copii, pentru a aduce stilul de viață activ alături de copii…și dintr-o dată aceste recomandări nu se mai puteau urm. Riscurile la care se supun copii atunci când îi privim de mișcare și sport sunt uriașe. În această perioada misiunea noastră a fost diminuarea acestor riscuri și coordonarea de la distanță a programelor de sport pentru copii

Raluca Chișu - Asociaţia Kineto Bebe

După 15 mai Centrele KinetoBebe sunt pregătite să-și primească pacienții, cu proceduri de igienă și siguranță foarte clare. Au fost elaborate protocoale de igienă pe baza consultărilor cu Rețeaua de Solidaritate, rețea formată din medici români din toate colțurile lumii. Acestea au fost apoi validate cu reglementările care au apărut joi seară.

”Sunt proceduri pe care noi le urmăream în Centrele KinetoBebe oricum, nu sunt noutăți. Mă bucur în schimb că această perioadă dificilă a pus lumina reflectoarelor pe igienă, pe respectarea normelor de siguranță, pe responsabilitatea cetățenilor asupra acestor proceduri și pe obligativitatea respectării lor! De multe ori păream exagerați când nu primeam copii cu semne de răceală în centre sau rugam pacienții să încalțe protecție de încălțăminte chiar de la intrarea în centru. Acum aceste reguli sunt recomandări naționale, și ne bucurăm pentru acest lucru”, a precizat antreprenoarea.

Recomandăm și Reprofilare în vreme de coronavirus: un antreprenor vrea să își transforme grădinița privată în forest school

În ceea ce privește a doua parte a anului 2020, Raluca Chișu spune că este pregătită și deschisă pentru tot ce vine nou, mai ales în ceea ce privește investițiile în tehnologie sanitară.

”Eu cred mult în evoluție profesională și mai ales în perfecționarea serviciilor terapeutice. Doresc și sunt pregătită pentru proiecte noi și sunt în căutarea investițiilor în tehnologie sanitară pentru Centrele de Recuperare”, a conchis fondatoarea KinetoBebe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri