Medicii neurologi și radiologii neurointervenționiști îi avertizează pe cei care suspectează apariția unui AVC (pareză mâna-picior, asimetria fetei, dificultăți vorbire) să nu stea acasă.”Pacienții sau aparținătorii nu trebuie să piardă niciun minut până să sune la 112”, atrag atenția cadrele medicale.

”Se estimează că 1 minut pierdut înseamnă 2 milioane de neuroni pierduți. Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a ține pacientul departe de invaliditate sau chiar de deces”, declara conf. dr. Cristina Țiu, cordonator național al AP AVC, Șefa Secției de Neurologie II din Spitalul Universitar București și viitor Președinte al Societății de Neurologie din România.

În timpul celor 2 luni de izolare a scăzut foarte mult numărul persoanelor care s-au prezentat la secția de primiri-urgențe a spitalelor.

“Numărul de prezentări a scăzut foarte mult la camera de gardă și cazurile care au ajuns au fost de cele mai multe ori cazuri grave, cazuri decompensate, cazuri de AVC severe, ieșite din fereastra de timp terapeutică.”, declara prof. dr. Gheorghe Iana, Președintele SNRIR, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală.

Citește și: Tratamentele și vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să ne aducă normalitatea mult dorită

Motivele care i-au ținut pe oameni departe de serviciile medicale de urgență țin, în opinia medicilor, de teama de infecție.

„Au fost zile când de la 70 de prezentări la camera de gardă la neurologie am avut doar 4 sau 5 pacienți. În mod sigur acele persoane nu vor avea contact cu mediul de spital și nu vor fi infectați cu Covid în spital, dar este foarte probabil să sufere de afecțiuni grave, care nu vor mai putea fi remediate”, mai spune conf. dr. Cristina Țiu.

Circuite pentru pacienții cu AVC la Spitalul Universitar

Spitalele au creat circuite și proceduri menite să minimizeze expunerea pacienților la riscul de infectare cu COVID-19, iar medicii cer oamenilor să apeleze cu încredere la serviciile medicale de care au nevoie, mai ales în cazul bolilor grave care necesită intervenție de urgență.

“Spitalul Universitar București este pregătit să gestioneze cazurile de AVC. Există materiale de protecție, s-au creat circuitele necesare pentru pacienții suspecți de COVID-19, s-au organizat ture ale personalului care asigură îngrijirea celor suspecți și care nu se intersectează cu restul personalului. Toți pacienții care au indicație de internare sunt testați și direcționați către o aripă separată până la sosirea rezultatelor. Bineînțeles, în acest timp, primesc tratamentul adecvat.”, explică dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Universitar de Urgență din București care subliniază și că întreg personalul medical și auxiliar poartă mască, ochelari sau vizieră, bonetă, îmbrăcăminte sterilă, iar pacientului i se pune masca.

Acesta precizează și că sterilizarea sălii de intervenție se face ca și cum pacientul ar fi pozitiv, cu dezinfectare corespunzătoare, lampă UV, pauză între pacienți și aerisirea încăperilor. După sosirea rezultatului la testul de COVID-19 efectuat, pacienții sunt mutați pe aripile cu pacienți negativi.

Ar putea să te intereseze și: Cum vom putea merge la stomatolog după 15 mai. Doar cu programare, nu se va putea aștepta în sală

“În laboratorul de angiografie am încercat să creăm echipe de personal, medici, asistenți, infirmiere – în principiu două echipe care lucrează alternativ, astfel încât să nu se intersecteze. Dacă una dintre echipe prezintă simptome, cea de-a doua să poată asigura continuarea activității”, adaugă dr. Bogdan Dorobat despre activitatea din Spitalul Universitar de Urgență din București.

Cazurile de pacienți cu suspiciune de AVC sunt o prioritate pentru toate spitalele de urgență din lume, iar în România sunt planuri concrete pentru scurtarea la minimum a perioadei dintre telefonul la 112 și aplicarea tratamentului adecvat asupra pacientului în spital.

Vezi și: O zi printre cei care salvează vieți din ghearele morții. Reportaj la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar

“Înainte de declanșarea pandemiei era foarte aproape punerea în aplicare, în cadrul Acțiunii Prioritare pentru AVC-uri ischemice, a unui parteneriat între Ministerul Sănătății și serviciile de ambulanțe, pentru aplicarea unei prenotificări a prezenței unui caz de stroke încă din Ambulanță, pentru a putea fi totul pregătit la ajungerea sa la spital și a se scurta cât mai mult mult timpii de intervenție până la aplicarea tratamentului potrivit.”, anunță Conf. Dr. Cristina Țiu.

Cum recunoaștem semnele unui AVC

Pacienții sau aparținătorii își pot identifica după o metodă simplă simptomatologia AVC.

Viața unei persoane care a suferit un AVC depinde de secundele care se scurg și de rapiditatea cu care aceasta ajunge la o unitate spitalicească unde poate primi îngrijirea potrivită pentru a elimina riscurile de deces sau invaliditate. Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morți între bănuiala apariției unui AVC și telefonul dat la 112. Cum ne putem da seama că o persoană din jurul nostru trece prin asta? Prin metodă supranumită FAST care este vitală și care ar trebui să fie cunoscută de cât mai multă lume.”, explică dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș.

FAST este un acronim format din primele litere ale celor mai importante simptome ale unui AVC: F este de la Față căzută și asimetrică, A de la Amorțirea brațelor și picioarelor, S de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparținător sesizează simptomele, este timpul să sune urgent la 112.

“Atenția fiecăruia dintre noi la cei din jur și reacția imediată în caz de pericol nu trebuie să țină cont de timpuri sau de temeri, pentru că, așa cum obișnuim noi, medicii din domeniul neurologiei și neurochirurgiei, să spunem: Timpul este creier!”, mai spune dr. Lucian Mărginean.

Dintre pacienții cu AVC, aproximativ 30% decedează în primele 30 de zile, iar 30-35% vor rămâne cu un grad de dizabilitate care îi va face dependenți de îngrijirea unei alte persoane sau îi va împiedica să își mai desfășoare activitatea profesională.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri