În timp ce alte ramuri ale economiei scad drastic, telemedicina înregistrează creșteri record. Medic Chat, unul dintre pionierii telemedicinei în România, a crescut de 10 ori de la începutul anului. Creșterea a fost înregistrată la nivel de număr de întrebări adresate pe platformă, corelat direct cu veniturile.

Medic Chat a fost printre primele platforme de telemedicină lansate în România, în urmă cu 3 ani.

”Piața e în continuă creștere, eram obișnuiți cu creșteri susținute de-a lungul unui an, însă fenomenul generat de COVID-19 a fost neașteptat. Fiecare lună a fost un nou record care aproape dublează business-ul. Am depășit 30.000 de conturi de utilizatori pe platformă. Pentru moment creșterea e generată de nevoia imediată de a avea acces la sfaturi medicale. Însă, cel mai important lucru este că tot mai mulți oameni află de posibilitatea de a consulta un doctor online, generând un nou obicei”, declară Emilian Rădoi, fondator Medic Chat.

Vezi și: Coronavirus | Cum ne tratăm în timpul crizei COVID-19. Serviciile de consultanță online și aplicațiile, la mare căutare

Medicii pot să își aducă proprii pacienți în platformă

Schimbarea de perspectivă vine și din partea doctorilor, ceea ce e vital pentru ca o astfel de ramură a industriei să înainteze.

Observăm tot mai mulți medici deschiși să integreze telemedicina în practica lor. Datorită cererii doctorilor, am adăugat o componentă de cabinet virtual în platforma Medic Chat, care le permite să își aducă proprii pacienți în platformă, să stabilească tipul de serviciu oferit (chat text, telefon, video) și să poată monetiza interacțiunea cu aceștia

Citește și: Ghid de pandemie | Cum se acordă consultaţia la distanţă. Explicaţii importante pentru pacienţi de la medicii de familie

Adopția legislației favorabile pe perioada izolării a contribuit semnificativ la creșterea cererii și la conștientizarea existenței serviciilor de telemedicină ca soluție viabilă. Necesitatea de a opri pandemia a înaintat probabil cu câțiva ani demersurile de adopție a unei legislații favorabile.

Ne așteptăm ca măsurile să fie treptat implementate pe termen lung, datorită beneficiilor evidente pentru eficientizarea sistemului de sănătate”, declară Emilian.

Medic Chat a răspuns creșterii accelerate a cererii cu măsuri rapide: “în martie am dublat numărul doctorilor activi pe platformă, depășind 140 de medici; am crescut numărul de specialități medicale acoperite de la 22 la peste 30. Am lansat cabinetul virtual ușor de personalizat pentru doctori. Îmbunătățim constant serviciul și observăm tot mai multe recenzii pozitive și utilizatori care revin pe platformă. În martie am lansat și o campanie umanitară, oferind gratuitate persoanelor vulnerabile cu vârsta de peste 50 de ani. Ne-am bucurat foarte mult că vestea a prins rapid avânt și mulți oameni au beneficiat de sfaturi medicale fără riscul de părăsi domiciliul. În acest moment, suntem în tratative de investiție pentru a crește echipa și a accelera creșterea”, declară Emilian Rădoi.

Telemedicina în lume

Aceste schimbări majore nu au loc doar în România, ci reprezintă un fenomen global. Un raport al Global Market Insights arată că piața globală este proiectată să depășească 176$ bn în 2026, cu o rată de 19.3% CAGR. COVID-19 este un factor important al creșterii preconizate. În SUA, segmentul de telehealth este estimat într-un raport al Arizton să ajungă la 10$ bn în 2020, cu o creștere de 80% datorită pandemiei.

”CDC și WHO încurajează adopția telemedicinei pentru a monitoriza pacienți și a reduce riscurile asociate vizitei la spital. Washington a anunțat un program de 200 milioane USD pentru a susține dezvoltarea serviciilor de telehealth. Conform Wall Street Journal, start-up-urile de telemedicină au ridicat investiții de 208.8 milioane USD până în aprilie 2020, după ce în 2019 strânseseră 523 milioane USD”, arată comunicatul de presă.

Te poate interesa și: Luptând împotriva Covid prin inovație. Spitalul WPK din Viena a lansat o platformă inovatoare pentru pacienții internaționali

Companii de renume din SUA au raportat creșteri de la începutul anului de 70% (PlushCare), respectiv 158% (Amwell).

În Asia, de asemenea, se observă același trend de adopție accelerată a telemedicinei, în urma pandemiei. Numărul de utilizatori a crescut accelerat în primele luni ale anului 2020. Creșterea cererii a fost susținută și de eforturi guvernamentale de extindere a acoperirii serviciilor de telemedicină (Australia), eliminarea restricțiilor legislative (Coreea de Sud), lansarea unui program de stat pentru servicii de sănătate folosind instrumente digitale (Japonia), un parteneriat cu companii de telemedicină pentru a facilita diagnosticarea cu COVID-19 în zone greu accesibile (Indonezia).

Sursa foto: ESB Professional / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri