Imunitatea la reinfecția cu coronavirusuri poate dura doar șase luni, arată un studiu al Universității din Amsterdam. Astfel, se pune la îndoială practicitatea introducerii „pașapoartelor de sănătate”, pe care unele guverne doresc să le ofere supraviețuitorilor COVID-19 pe baza presupunerii că aceștia nu mai pot fi reinfectați și sunt liberi să ajute economiile să-și revină.

Studiul Universității din Amsterdam a monitorizat 10 bărbați pe o perioadă de 35 de ani (1985-2020) pentru a determina nivelurile de anticorpi în urma infecției cu oricare dintre cele patru coronavirusuri sezoniere.

Acești bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 40 de ani, au fost testați la intervale de trei sau șase luni, scrie Euronews.

Cercetătorii au descoperit că a existat o "durată alarmant de scurtă a imunității la coronavirusuri". Totodată, aceștia au remarcat "reinfecții frecvente la 12 luni de la cea inițială și reducere substanțială a nivelului de anticorpi la doar 6 luni de la infecția inițială".

Te poate interesa și: Pandemia l-a îmbogățit. Un profesor de la Harvard a devenit miliardar datorită COVID-19

Ei au subliniat că cele patru tulpini ale coronavirusurilor umane sunt "diferite din punct de vedere biologic" și "au puține în comun, în afară de faptul că provoacă răceală".

Cu toate acestea, toate par să inducă o imunitate de scurtă durată, cu pierderea rapidă a anticorpilor. Acest lucru poate fi un numitor general pentru coronavirusurile umane. Dacă SARS-CoV-2 (noul coronavirus) se va comporta ca un coronavirus sezonier în viitor, se poate aștepta un model similar, sunt de părere specialiștii

Te poate interesa și: Universitatea Oxford recrutează peste 10.000 de voluntari pentru testarea unui vaccin

În acest context, oamenii de știință au demontat ideea unui "pașaport de sănătate", care ar fi atestat că turiștii sunt sănătoși și nu au COVID-19, astfel că ar putea călători unde doresc.

"În condițiile în care imunitatea se pierde în 6 luni de la infecție, posibilitatea de a atinge imunitatea de turmă, prin infectare naturală, pare foarte puțin probabilă", au mai avertizat olandezii.

Citește și: Ce arată primele rezultate în cazul „imunizării de grup” din Suedia și Marea Britanie

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri