Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, este de părere că ceea ce trebuie să ne preocupe în acest moment este accesul echitabil la vaccinul anti-COVID, în situația în care ”va fi o competiție între țări” în acest sens. ”Sunt multe discuții despre dezvoltarea unui vaccin, dar cele mai mari sunt legate de accesul echitabil”, explică reprezentantul OMS.

În situația în care în țara noastră legea vaccinării a creat dezbateri intense, Alexandru Rafila crede că este o situația deosebită și că va fi o competiție între cetățeni pentru a-l obține. Totodată, este de părere că ceea ce trebuie să ne preocupe este accesul echitabil la vaccin.

Vaccinul se va administra repetat, într-un timp relativ scurt

”Eu cred că dacă va apărea un astfel de vaccin va fi o competiție între țări, dar și între cetățeni, așa că nu acest vaccin mă îngrijorează. Noi trebuie să ne preocupăm să avem acces la timp la acest vaccin. Sunt multe discuții despre dezvoltarea lui, dar cele mai mari sunt legate de accesul echitabil”, explică reprezentantul OMS.

De exemplu, o companie farmaceutică a anunțat că o mare parte din producție este rezervată deja pentru SUA, având în vedere că statul american a investit 300 milioane de dolari în dezvoltarea acestui vaccin.

Acesta este rolul OMS, să asigure acest acces echitabil. Noi o să aplicăm și sper să fim suficient de pregătiți și inteligenți încât să accesăm mecanismele UE de achiziție comună a acestor vaccinuri

Alexandru Rafila - președintele Societății Române de Microbiologie

În același timp, Rafila este de părere că România trebuie să se pregătească încă de acum din punct de vedere logistic, pentru că o să discutăm de o distribuție care trebuie făcută într-un timp relativ scurt și de o administrare care trebuie făcută într-un timp scurt și în mod repetat.

Te poate intersa și: ANALIZĂ | Vaccinul care ar putea salva acum viața cadrelor medicale din întreaga lume. Guvernul bulgar a alocat 5,2 milioane de euro pentru dublarea producției

”Încă un lucru pe care puțină lume l-a discutat, dacă va apărea un vaccin, va fi unul care trebuie administrat repetat. Nu o singură doză, ci mai multe doze de vaccin într-un intervat de timp limitat ca să se poată obține un efect așteptat, o imunitate care să fie protectivă”, mai spune Rafila.

De acest vaccin vor trebui să beneficieze în primul rând categoriile la risc și personalul medical, ”pentru că acolo discutăm despre asigurarea sustenabilității sistemului medical”, a precizat Alexandru Rafila, la dezbaterea online "Resetarea sistemului de sănătate: de la experienţa din criza COVID, la reformă şi modernizare", organizată de CursDeGuvernare.ro, cu sprijinul ARPIM.

Sistemul de sănătate publică trebuie reclădit, ”poate pe baze regionale”

În viziunea lui Alexandru Rafila, această nouă pandemie ne-a prins nepregătiți din multe puncte de vedere și cel mai important este sistemul de sănătate publică care în 15 ani a suferit anumite schimbări, nu neapărat în bine.

”Dacă vrem să ne pregătim cred că aici avem foarte mult de lucru, să reclădim acest sistem de sănătate publică, poate cu un concept nou, pe baze regionale”, a mai spus acesta. ”Problemele grave, problemele serioase, începând de la programul național de vaccinare, continuând cu infecțiile asociate asistenței medicale și rezistența la antibitice și terminând cu ceea ce se întâmplă în momentul de față, trebuie gestionate de o structură profesională care să transceadă diverselor guvernări”, a explicat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Citește și: Alexandru Rafila: Vaccinarea copiilor, o prioritate. Haideţi să nu discutăm numai de vacanţe şi terase

România se află într-un moment foarte sensibil, ”la nivel național avem rezultate îmbucurătoare”, însă contextul internațional, politic, încercarea de a pune la îndoială capacitatea și imparțialitatea OMS în gestionarea acestei pandemii sunt lucruri care în mod indirect ne pot afecta, a precizat acesta.

Multe din măsurile pe care urmează să le luăm, începând cu modul de management al pacienților până la externare, ce facem cu pacienții asimptomatici, care sunt alternativele terapeutice cele mai potrivite pentru tratare și continuând cu accesul la medicamente și la vaccinuri în momentul în care vor fi disponibile, toate aceste elemente sunt gestionate de OMS și cred că trebuie să ne plasăm într-o zonă în care să asigurăm credibilitate acestei organizații din punct de vedere tehnic și profesional și să lăsăm disputele politice. Nu este momentul ca în mijlocul unei pandemii, când avem probleme majore, să nu existe un coordonator autorizat, calificat pentru acest lucru

Alexandru Rafila - președintele Societății Române de Microbiologie

Rafila precizează că zona de resurse umane din sănătate este una care stă în umbră și apare atunci cand ne confruntăm cu o problemă.

„Avem nevoie de epidemiologi, avem nevoie de oameni de sănătate publică, de microbiologi, de medici de laborator. Lumea a crezut la început că este de ajuns să cumpere aparate și că aceste aparate sunt suficient de inteligente încât să înlocuiască o forță de muncă calificată. Nu este așa, este o altă filozofie de lucru într-un laborator de biologie moleculară, există o foarte mare diferența”, precizează Rafila.

Acesta a declarat că lucrurile nu se învață din scurt, iar cine credea acest lucru s-a înșelat.

”Drept pentru care am avut și sincope, am avut rezultate fals pozitive, alerte nejustificate ori lucrurile astea nu consolidează încrederea în sistemul de sănătate și trebuie să fim pregătiți să le putem contracara”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.

Te poate interesa și: Dezvoltarea vaccinului românesc anti-COVID s-a mutat la Institutul Cantacuzino. Vaccinul va fi administrat intranazal

În spitale să existe o zonă de competență integrată, cu microbiolog, epidemiolog, prescriptor de antibiotice

Alexandru Rafila mizează pe două elemente ”foarte importante” cu scopul de a face un sistem de sănătate modern care să răspundă la provocările legate cel puțin de partea de boli transmisibile sau amenințări la adresa sănătății publice,

Trebuie să ne gândim la cele două elemente pe care le consider foarte importante din punctul de vedere al resurselor umane, să reconstruim sistemul de sănătate publică și în spitale, cel puțin, să avem o zonă de competență integrată, cu microbiolog, epidemiolog, prescriptor de antibiotice.

Pe viitor, pandemia de coronavirus va părea un joc; vom ajunge într-o epocă de acum 75 de ani, preantibiotică

Rafila este de părere că în curând ne vom confrunta tot mai mult cu această problema globală de sănătate publică față de care pandemia de coronavirus va părea un joc, ”pentru că va afecta profund sistemele economice, sociale și ne va readuce într-o epocă de acum 75 de ani, preantibiotică”.

Vezi și: Universitatea Dartmouth arată care este cel mai probabil loc unde te poți infecta cu coronavirus

”Nu știu care vor fi în momnetul respectiv soluțiile pentru tratarea unor infecții banale care vor deveni amenințătoare pentru orice persoană are o astfel de afecțiune”, a mai spus sursa citată.

Rafila explică faptul că acestea sunt soluțiile, reconstrucția sistemului și dezvoltarea resurselor umane, dar dezvoltarea de către cei care cunosc nevoia de resurse umane în sănătate.

Acesta atrage atenția că pregătirea post-universitară și a resurselor umane în sănătate ”din păcate nu este gestionată de persoane cu studii medicale ci, cu o singură excepție, de persoane care nu au studii medicale și pentru care aceste discuții sunt absolut irelevente”.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri